Luontaishoitoalan Foorumi vaatii Knuutin virheellisen kuolleisuusväitteen välitöntä oikaisua

CAM-Kesä2021

Luontaishoitoalan Foorumi vaatii Knuutin virheellisen kuolleisuusväitteen välitöntä oikaisua

Maakuntalehdet levittävät 27.6.2021 professori Juhani Knuutin julkisuuteen antamaa virheellistä väitettä luontaishoitojen syöpäkuolleisuutta nostavasta vaikutuksesta.

Maakuntalehdet julkaisivat vanhan, asiavirheitä ja huomattavia epätarkkuuksia sisältävän haastattelun:

”Terveydenhoidon ammattilaiset ovat liian passiivisia” – Huuhaa saa julkisuutta, kun ammattilaiset eivät tule esille, sanoo professori Juhani Knuuti.

Artikkelin on alun perin julkaissut Teemasuomalainen 26.8.2019. Artikkelin uusi julkaisu lienee peräisin lehtien yhteisestä Uutissuomalainen-toimituksesta ja sen julkaisi 15 maakuntalehteä mm. Keskisuomalainen, Savon Sanomat ja Uusimaa. Artikkeli on maksumuurin takana.

Vaaroista varoittelu antaa virheellisesti ymmärtää, että luontaishoitojen (joita Knuuti nimittää lääketieteen ulkopuolisiksi hoidoiksi) vuoksi lääketieteellinen hoito jäisi saamatta. Tästä ei ole olemassa näyttöä. Hoito voi kyllä viivästyä tai jäädä saamatta muiden syiden, kuten jonojen ja lääkäripulan vuoksi.

Artikkelissa Knuuti lisäksi varoittaa ja perustelee virheellisesti viittaamatta mihinkään tutkimukseen:

”– Tutkimukset osoittavat, että jos syöpähoidon aloittaminen viivästyy ja valitsee uskomushoidon, kuolleisuus nousee kymmeniä prosentteja, Knuuti sanoo.”

Haastattelun perusteella näyttää siltä, että professori ajaa Lääkäriliiton asiaa kansalaisten valinnanvapautta rajoittavan puoskarilain puolesta. Lääkäreiden ammattiliiton tehtävä on tietysti puolustaa jäsentensä etuja parhaaksi katsomillaan keinoilla ja perusteluilla.

Ongelmalliseksi ammatillisten etujen puolustaminen tulee, jos perustelut eivät pidä yhtä totuuden kanssa tai ovat kauniisti sanottuna ns. muunneltua totuutta. Vakavaksi asia muuttuu, jos ammatillista vaikutusvaltaa pyritään laajentamaan yrityksillä kaventaa puoskarilailla kansalaisten oikeuksia hoitaa ja edistää terveyttään ja hyvinvointiaan.

Lisäksi väärän tiedon levittäminen toisesta ammattikunnasta tai kilpailijoista on lailla kielletty. Knuutin julkisuuteen antama virheellinen väite luontaishoitojen syöpäkuolleisuutta nostavasta vaikutuksesta ja maakuntalehtien huono faktantarkistus ovat vakavia asioita ja vahingoittavat median uskottavuutta.

Viisitoista maakuntalehteä ovat ryhtyneet lääkäreiden ammattiliiton tavoitteiden tukijoiksi julkaisemalla professori Juhani Knuutin levittämiä virheellisiä terveysväitteitä.

Lähde:

https://www.luontaishoitoala.fi/kannanotot/maakuntalehdet/

Yle Iltalehti Ilta-Sanomat HS – Helsingin Sanomat Aamulehti KSML.fi - Keskisuomalainen MTV3

Luontaishoitoalan Foorumi ry

Akupunktioammattilaiset ry

Avartuva Ihmiskuva Ry

Kairon Instituutti

Keho- ja Tunnevyöhyketerapeutit ry

Rajatiedon Yhteistyö ry

Ayurveda Suomi - Suomen Ayurvedayhdistys ry

Terveystuotekauppiaiden Liitto

TAIMI-koulutus Oy

Shiatsu Finland ry

Suomen Homeopaatit ry

Harmonet Koulutus

Kay.fi

#camkesä2021 #luontaishoitoalanfoorumi