Luontaishoidot parantavat syöpään sairastuneen elämänlaatua

CAM-Kesä2021  (Julkaistu Foorumin Facebook-sivulla 12.7.2021)

Luontaishoidot parantavat syöpään sairastuneen elämänlaatua.

Vuonna 2019 julkaistu systemaattinen katsaus ja meta-analyysi osoitti, että täydentävät hoidot ja yhdistävä lääketiede parantavat tutkitusti syöpäpotilaiden elämänlaatua. Yhteensä 3010 potilasta kattavassa 34 RCT-tutkimuksen meta-analyysissä ja systemaattisessa katsauksessa ilmeni, että Yhdysvalloissa, Euroopassa, Aasiassa ja Australiassa täydentävät hoitomuodot paransivat syöpäpotilaiden terveydellistä hyvinvointia ja elämänlaatua. (2)

Syövästä toipumisessa terveyteen liittyvä elämänlaatu on olennaisen tärkeää. Tavanomaisesta hoidosta (sytostaatit ja sädehoito) aiheutuvat komplikaatiot voivat heikentää merkittävästi potilaiden elämänlaatua, mikä puolestaan vaikuttaa hoitoennusteeseen. Terveydenhuollossa etsitäänkin koko ajan keinoja, kuinka sitä voitaisiin parantaa. (2)

Tutkimuksessa selvitettiin seuraavien hoitomuotojen hyötyjä: jooga, ravintolisät, kiinalainen yrttilääkintä, akupunktio, multimodaalinen täydentävä hoitokokonaisuus, qigong, mindfulness, hieronta ja qigong + mindfulness. (2)

Hoidot paransivat potilaiden terveydellistä elämänlaatua (Health related quality of life). Tulokset olivat tilastollisesti merkitseviä. Ne osoittivat selvästi täydentävien ja yhdistävien hoitojen hyödyt syöpäpotilaille, mikä puolestaan vaikuttaa hoitoennusteeseen. Eri hoitomuodoilla on erilainen rooli elämänlaadun osatekijöiden kohdentumisessa, kuten emotionaalisessa ja fyysisessä hyvinvoinnissa. (2)

Lin ym 2019 (1), tiivistelmä suomeksi (2). Myös Behzadmehr et al 2020 (3) systemoitu katsaus antaa lupaavia tuloksia CAM-hoitojen mahdollisuuksista syöpään liittyvien kipujen lievityksessä.

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31413628/

(2) https://liinanblogi.com/…/taydentavat-hoidot-parantavat…

(3) https://www.sciencedirect.com/…/abs/pii/S0965229919319089

Lin ym 2019 tutkimus on esitelty myös Luontaishoitoalan Foorumin verkkosivulla: https://www.luontaishoitoala.fi/tutkimus/cam/lin/

Yle Iltalehti Ilta-Sanomat HS – Helsingin Sanomat Aamulehti KSML.fi - Keskisuomalainen MTV3

Luontaishoitoalan Foorumi ry

Akupunktioammattilaiset ry

Avartuva Ihmiskuva Ry

Kairon Instituutti

Keho- ja Tunnevyöhyketerapeutit ry

Rajatiedon Yhteistyö ry

Ayurveda Suomi - Suomen Ayurvedayhdistys ry

Terveystuotekauppiaiden Liitto

TAIMI-koulutus Oy

Shiatsu Finland ry

Suomen Homeopaatit ry

Harmonet Koulutus

Kay.fi

#CAMKesä2021 #luontaishoitoalanfoorumi