Turun Sanomat

27.9.2020

Turun Sanomat ei piittaa Julkisen Sanan Neuvoston (JSN) Journalistin ohjeista

Journalistin ohjeet:

2. Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

Kuitenkin verkkolehden TS Blogit sivuston Terveys & tiede blogin kirjoittaja Juhani Knuuti muuttelee bloginsa sisältöä mielensä mukaan. Hänen omin sanoin: "Kirjoituksessa aiemmin olleen luettelon perusteettomista virheväitteistä poistin tarpeettomana, sillä kyseiset virheväitteet löytyvät muista kirjoituksista eikä niiden toistaminen tässä kirjan Erratum-kirjoituksessa ole tarpeen, koska ne eivät olleet todellisia virheitä." Koska kirjoittaja ei kuulu TS:n toimitukseen, niin TS rikkoo Journalistin ohjetta 2. 

Kun verkkolehdessä julkaistua aineistoa poistetaan julkaisemisen jälkeen, otetaan lukijalta pois mahdollisuus perehtyä asiaan myöhemmin. Tällainen menettely rikkoo Journalistin ohjetta 1 ja 20.

1. Journalisti on vastuussa ennen kaikkea lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

20. – – Verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.

Uutinen on, että Juhani Knuutin kirjassa Kauppatavarana terveys Miten selviytyä terveysväitteiden viidakossa (Minerva Kustannus 2020) on lukuisia virheitä. Virheluettelon poistaminen kesken virheiden korjausprosessin rikkoo Jounalistin ohjetta 13.

13. Uutisen voi julkaista rajallistenkin tietojen perusteella. Raportointia asioista ja tapahtumista on syytä täydentää, kun uutta tietoa on saatavissa. Uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka.

Terveystutkija ja tietokirjoittaja Pauliina Aarva analysoi ja pohtii Turun Sanomien menettelyä Huolestuttavaa terveysjournalismia Turun Sanomissa (24.9.2020) ja Postia päätoimittajalle (25.9.2020) blogikirjoituksissaan.