Kotimaista tutkimusta! Osataan täälläkin tehdä tutkimusta

CAM-Kesä2021  (Julkaistu Foorumin Facebook-sivulla 18.7.2021)

KOTIMAISTA TUTKIMUSTA! OSATAAN TÄÄLLÄKIN TEHDÄ TUTKIMUSTA.

Jos maailmalla panostetaan luonnonantimien terveysvaikutusten tutkimiseen, ei kotimaassammekaan jäädä paljoa huonommaksi.

Täälläkään luonnon antimet ei ole tutkimaton kummastus vaan Suomessa tutkimusta niistä on tehnyt mm Helsingin, Itä-Suomen ja Tampereen yliopistot. Tehdään siis suppea katsaus suomalaiseen tutkimustyöhön.

PIHKAN SISÄLTÄMILLÄ AINEILLA VOIDAAN MAHDOLLISESTI PARANTAA MRSA-BAKTEERIN AIHEUTTAMIA INFEKTIOITA!

MRSA on tällä hetkellä yksi nopeimmin kehittyvistä bakteereista, ja se aiheuttaa paljon erilaisia infektioita ihotaudeista vakavaan sydämen sisäkalvon tulehdukseen.

Helsingin yliopiston tutkijat ovat nyt kehittäneet uudenlaisen biopolymeerin, joka joutuessaan kontaktiin MRSA-bakteerin kanssa tappaa sen lähes sataprosenttisesti.

Biopolymeerissä on yhdistetty nanoselluloosaa yhdisteisiin, jotka ovat peräisin metsäteollisuuden sivuvirtana kerätystä puun pihkasta.

Nanoselluloosaa ja pihkasta saatuja yhdisteitä yhdistämällä Hassan kehitti uudenlaisen biopolymeerin, joka joutuessaan kontaktiin MRSA-bakteerin kanssa tappaa sen lähes sataprosenttisesti.

https://www.facebook.com/LuontaishoitoalanFoorumi/posts/786265915635073

MÄNNYN YHDISTEISTÄ APUA SYÖVÄN HOITOON JA TORJUNTAAN (Väitös: FM Lauri Polari, 13.5.2015 , solubiologia ja anatomia)

Männyn biokemikaalit saattavat tulevaisuudessa olla syöpien hoito- ja torjuntakeino sekä vähentää lihavuuden haittoja.

Lauri Polari osoittaa Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa havupuista eristettyjen yhdisteiden olevan mahdollisesti hyödynnettävissä yleisten sairauksien kuten eturauhassyövän torjunnassa.

Turun yliopiston tiedote 8.5.2015:

– Tulostemme mukaan männyn sisäoksasta eristetyt polyfenolit hidastivat syöpäsolujen kasvua estämällä niiden jakautumista ja herkistämällä niitä apoptoosille eli ohjelmoidulle solukuolemalle.

Männyn sisäoksauute osoittautui eläinkokeissa hyvin siedetyksi ja sen sisältämät polyfenolit kuten pinosylviinit ja lignaanit imeytyivät ruuansulatuksessa nopeasti. Päivittäinen annos männyn sisäoksauutetta hidasti myös eturauhassyövän kasvua.

Ravintoon sekoitettu männyn sisäoksauute alensi matala-asteista lihavuuden aiheuttamaa tulehdusta rasvakudoksessa.

Samalla väheni myös tulehduksen stimuloima aromataasigeenin ilmeneminen siirtogeenisissä hiirissä. Näillä havainnoilla voi olla vaikutusta lihavuuden haittojen, kuten hormonaalisten syöpien ja miesten testosteronivajeen ehkäisyssä.

https://www.facebook.com/LuontaishoitoalanFoorumi/posts/778636523064679

PUOLUKKA VOI KUMOTA RASVAISEN RUOAN VAIKUTUKSIA: PISTÄÄ KAMPOIHIN SYDÄNTAUTEJA JA DIABETESTA AIHEUTTAVALLE TULEHDUSTILALLE

Puolukasta voi olla apua moniin vakaviin vaivoihin, jotka aiheutuvat kehon matala-asteisesta tulehdustilasta.

Puolukalla voi olla merkittäviä terveyshyötyjä ylipainon aiheuttamia ongelmia vastaan.

Tampereen yliopiston tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin puolukan vaikutusta lihavuuteen ja elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan. Tampereen yliopiston tutkimusta johti professori Eeva Moilanen.

Marjoista löydetyistä terveysvaikutteista on puhuttu pitkään. Puolukka on yksi vähiten tutkituista marjoista, mutta tutkimuksia tehdään yhä enemmän.

Puolukka voi vähentää ylipainon negatiivia vaikutuksia. Tähän mennessä tutkimusta on tehty vasta hiirillä, mutta tulokset vaikuttavat lupaavilta. Aiemmin samankaltaista tutkimusta on tehty Ruotsissa ja myös siellä tulokset ovat olleet positiivisia.

https://yle.fi/uutiset/3-11043753

KOIVUN MAHLA AUTTAA MONEEN VAIVAAN

Suomen luonnossa kasvaa monia kasveja, joita voi käyttää myös lääkkeinä. Esimerkiksi koivun mahlaa on käytetty lääkeaineena vuosisatojen ajan. Maailman suurin mahlantuottaja on Pohjois-Karjalassa, jossa valutetaan mahlaa satoja tuhansia litroja.

Moni kuluttaja uskoo luonnontuotteiden voimaan vasta sitten, kun ne on testattu lääketieteellisin menetelmin. Onko tällaista tutkimustietoa olemassa?

- Tätä on tutkittu muualla jonkin verran ja niiden tutkimusten mukaan mahla mm. lisää vastustuskykyä ja nostaa energiatasoa.

Suomen allergia- ja astmaliiton alaisella Etelä-Karjalan allergiainstituutilla on laajempi kokeilu, jossa on mukana parinkymmenen henkilön koeryhmä ja Itä-Suomen yliopistossa on suunnitteilla laajempi tutkimus liittyen koivun mahlan terveysvaikutuksiin.

Mihin perustuu käsitys koivun mahlan parantavasta voimasta?

- Sitä on käytetty vuosisatojen ajan lievittämään muun muassa nivel- ja reumavaivoja. Sehän sisältää lukuisan määrän erilaisia kivennäis- ja hivenaineita sekä fruktoosia ja glukoosia.

https://yle.fi/uutiset/3-5065380

TIESITKÖ TÄMÄN MUSTIKASTA?

Suomessa mustikan vaikutuksia on tutkittu esimerkiksi sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan ja tulehdustilaan. Itä-Suomen yliopiston tekemästä tutkimuksesta (2012) selviää säännöllisen mustikan käytön lieventävän matala-asteista tulehdustilaa.

Matala-asteinen tulehdus liittyy moniin yleisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja sepelvaltimotautiin. Tutkimuksissa mustikan on todettu vähentävän myös aterianjälkeistä insuliinin tarvetta.

Tieteellisiä tutkimuksia on eniten mustikan vaikutuksista verisuonten ja silmien terveyteen. Tutkimustulokset antavat viitteitä, että mustikka voi parantaa esimerkiksi silmänpainetautipotilaiden näkökykyä sekä vähentää näyttöpäätetyöskentelyn aiheuttamia silmien väsymiseen liittyviä oireita.

Viitteitä mustikan hyödyistä on saatu myös muistin osalta. Kansainvälisesti mustikkatutkimus on keskittynyt pääasiassa pensasmustikkaan. Luotettava tutkimustieto metsämustikan osalta on vielä melko vähäistä.

https://yle.fi/…/artik…/2017/08/10/tiesitko-taman-mustikasta

PAKURIN TERVEYSVAIKUTUKSET

Luonnonvarakeskuksessa tutkitaan tulehdusta hillitseviä vaikutuksia, tutkimuksissa etsitään tietoa sen hyvistä terveysvaikutuksista. Tähänastisten tulosten mukaan pakuri on koeputkessa hyvä jarru tulehduksille. Niillä taas on yhteys muun muassa tyypin 2 diabetekseen ja verisuonten ahtautumiseen.

Tutkija Pertti Marnila Luonnonvarakeskuksesta:

Pakuri jopa tepsi tulehdussoluihin voimakkaammin ja pienempinä annoksina kuin normaalisoluihin. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä kesken.

Pertti Marnila korostaa, että nyt kyse oli solumallista, ei ihmisellä tehdystä kliinisestä kokeesta. Mutta kun tiedetään, että eriasteisilla tulehduksilla on yhteyttä muun muassa tyypin 2 diabetekseen, Alzheimerin tautiin ja syöpään, on tiedolla todellista merkitystä.

Tutkimus on osa Luonnonvarakeskuksen elintarvikkeiden ja bioaktiivisia yhdisteitä ja terveysvaikutuksia koskevaa työtä.

https://yle.fi/uutiset/3-8462221

SUOPURSU ON VARSINAINEN TEHOKARKOTIN

Isoäidin perinteinen tapa laittaa ullakolle suopursun oksia suojaamaan villavaatteita ja turkiksia koituhoja vastaan oli toimiva.

Tutkimuksen tulos vahvistaa aiempia havaintoja suopursun hajuyhdisteiden karkoteominaisuuksista esimerkiksi puutiaisia ja hyttysiä vastaan. Tutkimus osoittaa erityisesti kasvien välisen vuorovaikutuksen tärkeyden mahdollisena kasviyhteisöjen koostumusta ja kasvien menestymistä säätelevänä tekijänä.

https://yle.fi/uutiset/3-5527593

Yle Iltalehti Ilta-Sanomat HS – Helsingin Sanomat Aamulehti KSML.fi - Keskisuomalainen MTV3

Luontaishoitoalan Foorumi ry

Akupunktioammattilaiset ry

Avartuva Ihmiskuva Ry

Kairon Instituutti

Keho- ja Tunnevyöhyketerapeutit ry

Rajatiedon Yhteistyö ry

Ayurveda Suomi - Suomen Ayurvedayhdistys ry

Terveystuotekauppiaiden Liitto

TAIMI-koulutus Oy

Shiatsu Finland ry

Suomen Homeopaatit ry

Harmonet Koulutus

Kay.fi

Luonnonvarakeskus

#camkesä2021 #luontaishoitoalanfoorumi