Lyhyt mallilausunto

5.3.2023

Ruokaviraston Väiteoppaan luonnos, josta virasto on pyytänyt lausunnon, löytyy Ruokaviraston sivulta (pdf). Väiteoppaassa on 79 sivua.

KOPIOI ALLA OLEVA TEKSTI JA LÄHETÄ SE SÄHKÖPOSTISSA.

Lausunnot pyydetään toimittamaan 7.3.2023 mennessä Ruokavirastoon sähköisesti osoitteeseen kirjaamo@ruokavirasto.fi Lausuntoon on merkittävä viitteeksi 621/04.02.00.01/2023.
Lausunto Ruokaviraston Väiteoppaan luonnoksesta

Lausuntona ilmoitan, että

  • Kansalaisten mielipiteitä ei saa sensuroida asiakaspalautteissa, kirjoissa, lehdissä eikä missään muuallakaan eikä missään olosuhteissa.
  • Väiteoppaan ohjeita ja valvontaa ei saa soveltaa terveydenhuollon henkilökuntaan ja sen ammattihenkilöihin (kuten lääkärit, farmaseutit, optikot, sairaanhoitajat ja ravitsemusterapeutit)
  • Tieteellisen tiedon levittämistä ei saa rajoittaa eikä kieltää millään tavalla eikä missään olosuhteissa tai ympäristössä, sillä tieteen ja sen tuottaman tiedon pitää olla vapaasti kaikkien käytössä.
  • Keto ja ayurveda ovat yleiskielen sanoja eikä niiden käyttöä voi kieltää. Keto sanalla on monta eri merkitystä, ayurveda on ikivanha intialainen lääketiede.
  • Kuluttajien sananvapautta ja sen takaamaa oikeutta ilmaista yritysten some-tileillä omia mielipiteitään ei saa rajoittaa millään tavalla eikä missään olosuhteissa eikä ympäristössä.

Lyhyesti: Väiteoppaan lausunnolla oleva luonnos on hylättävä kokonaan.

Ystävällisin terveisin

NN