Hahnemann

Christian Friedrich Samuel Hahnemann (10. 4. 1755–2. 7. 1843)

Teksti: Satu Jämsä

Oli saksalainen lääkäri, jota pidetään homeopatian isänä. Tämän vuoksi hänen syntymäpäivänään 10.4. vietetään kansanvälistä homeopatian päivää.

Hahnemann syntyi Meissenissa, Saksin osavaltiossa varsin köyhiin oloihin. Varhaisina vuosina nuori Samuel otettiin useasti pois koulusta perheen rahapulan vuoksi. Hän osallistui oman koulutuksensa maksamisessa 12- vuotiaasta, opettamalla toisille opiskelijoille latinaa ja kreikkaa.

Hahnemannin isä pyrki kehittämään Samuelissa ajattelun taitoa nuoresta asti. Ennen posliinitehtaalle töihin menemistään hän sulki Samuelin usein huoneeseensa ja antoi hänelle visaisen kysymyksen pohdittavaksi.

Hahnemann oli nuoruudessaan kielellisesti lahjakas ja toimikin myös kääntäjänä ja kielten opettajana. Hän opiskeli lääketiedettä Leipzigissä ja Wienissä ja sai lääketieteen tohtorin arvon Erlangenin yliopistosta 10. elokuuta 1779. Hän aloitti varsinaisen lääkärintyönsä vuonna 1781.

Hahnemann työskenteli lääkärinä, käänsi ja julkaisi lukuisia lääketieteellisiä tekstejä ja käytti suuren osan ajastaan kemiallisiin ja farmakologisiin kokeisiin. Hän osasi useita kieliä, kuten englantia, ranskaa, italiaa, kreikkaa ja latinaa sekä myöhemmällä iällä opiskeli lisäksi arabiaa ja hepreaa.

Hahnemann oli levoton sielu ja esimerkiksi 12 vuoden aikana vuosina 1792–1804 hän asui 14 kaupungissa.

Homeopatian pariin Hahnemannin ajoi tyytymättömyys lääketieteeseen ja sen tapaan hoitaa ihmisiä. Tuona aikakautena lääketieteellinen käytäntö oli täynnä taikauskoa ja epäloogisia hoitomenetelmiä. Tämä häiritsi suuresti nuorta lääkäriä, joka pettyikin ammattikuntaansa.

Nuori lääkäri ei pitänyt useista aikakautensa yleisistä lääketieteellisistä käytännöistä, kuten verenlasku, oksetus ja muut puhdistusmetodit, jotka hänen mielestään pahensivat potilaiden oireita auttamisen sijaan.

Yhtenä Hahnemanniin vaikuttaneena tapahtumana pidetään Itävallan keisari Leopoldin yllättävää kuolemaa vuonna 1792, kun tästä oli laskettu verta neljä kertaa 24 tunnin aikana korkean kuumeen ja vatsan turvotuksen vuoksi. Hahnemann kritisoi runsaasti keisaria hoitaneita lääkäreitä.

Hahnemann työskenteli lääkärinä monessa kaupungissa uransa aikana kuten Dresdenissä, Leipzigissä ja Pariisissa. Vuonna 1811 hänelle annettiin professorin paikka Leipzigin yliopistossa.

Hahnemann oli myös kiinnostunut psykiatriasta. Mielisairaalat tuolloin olivat tavallisesti vankiloiden yhteydessä, ne olivat usein tupaten täynnä ja ruokaa niissä annettiin niukasti. Pahempaa oli, että lääkärit hyljeksivät mielisairaita potilaita, koska uskoivat hulluuden olevan tarttuvaa. Niinpä mielisairaat kiinnitettiin ketjuilla, heitä lyötiin ja kiusattiin vierailijoiden huvittamiseksi. Hoitomenetelmät tuolloin olivat huomattavan julmia.

Hahnemann avasi Georgenthalissa mielenterveysparantolan, tätä varten Gothanin herttua Ernst antoi Hahnemannin käyttöön yhden linnansa siivistä turvapaikaksi psyykkisesti sairaille potilaille. Täällä hän alkoi kehittämään ”lempeämpää hoitotapaa”.

Kuten hän itse asian ilmaisi ” Ei hullua koskaan pidä rangaista, iskuilla tai muulla ruumiillisella rangaistuksella, koska on turhaa rangaista siellä, missä ei ole vastuullisuuttakaan, ja koska nämä kärsivät ansaitsevat vain sääliä ja tällainen karkea kohtelu tekee heidät aina pahemmaksi, eivätkä he ole sillä koskaan parantuneet.

Länsimainen immunologia ja homeopatia alkoivat molemmat 1700-luvun lopulla: ensimmäiset Jennerin isorokkorokotukset annettiin samanaikaisesti kuin Hahnemann piti ensimmäisiä homeopatiaa käsitteleviä esitelmiä.

Hahnemann piti Jennerin työtä vahvistuksena teorialleen. Hahnemann ymmärsi tartuntatautien periaatteet ja hoiti Eurooppaa 1800-luvun alkupuoliskolla koetelleisiin epidemioihin sairastuneita.

Häntä voidaan, jopa pitää jossain määrin nykyaikaisten kansanterveys- ja sanitaatiotoimenpiteiden edelläkävijänä.

Hän oli aikanaan varsin maineikas lääkäri. Joka teki töitä Gothanin herttua Ernstille ja Anhalt-Köthenin herttua Ferdinandille, jonka lääkärinä hän toimi.

Hahnemann julkisti homeopatian periaatteet vuonna 1796, ja hänen julkaisujaan Organon der rationellen Heilkunst (1810) ja Materia Medica Pura (1811) pidetään joita homeopatian keskeisinä teoksina. Näiden ohella hän on kirjoittanut lukuisan määrän lääketieteellisiä julkaisuja, kuten farmasian sanakirjan.

Hahnemann meni naimisiin Johanna Henriette Kuchlerin kanssa. Parille syntyi yksitoista lasta. Johanna Hahnemannista ei juurikaan ole tietoa. Hänen tiedetään olleen apteekkarin tytär ja menehtyneen 68-vuotiaana 1830.

Johannan menehdyttyä Hahnemann tapasi Melanie D'Hervilly Gohierin, pariisilaisen taiteilijattaren. Heidän häitään vietettiin pian tapaamisen jälkeen, suuren kohun saattelemana, sillä parilla oli ikäeroa noin 40 vuotta.

Samuel ja Melanie muuttivat Pariisiin vuonna 1836. Melanien poliittisen vaikutusvallan kautta hän pystyi saamaan Hahnemannille luvan harjoittaa lääkäritoimintaa Ranskassa.

Melanie opiskeli homeopaatiksi ja hänestä tulikin ensimmäinen naispuolinen homeopaatti, tämän ohella hän oli myös lääkäri, joka oli harvinaista 1800-luvulla. Melanie oli varsin ristiriitainen persoona ja jopa väärin ymmärretty. Hänestä elinaikanaankin jo levitettiin varsin virheellistäkin tietoa. Kuten että hän olisi ollut ”kaunis onnenonkija”, todellisuudessa Melanie oli kylläkin kaunis nainen mutta myös varsin varakas ja on myös sanottu, että ilman hänen panostustaan homeopatia ei olisi niin tunnettu kuin mitä se on nyt.

Samuel Hahnemann kuoli Pariisissa 88-vuotiaana. Hän oli valitellut elinvoimansa vähentyneen, sai keuhkoputken tulehdukseen pian syntymäpäivänsä jälkeen ja siirtyikin ajan toiselle puolelle 2. heinäkuuta 1843 klo 5.00 kotonaan Pariisissa.

Jos hän oli eläessään levoton niin kuoleman jälkeenkin hän vielä kerran vaihtoi paikkaa. Hänet haudattiin alun perin Montmartren hautausmaalle, mutta täältä hänet siirretiin maineikkaaseen Cimitiêre Pere Lachaise -hautausmaalle, jonne on haudattu mm. Edith Piaf ja Chopin.

Samuelin kuoleman jälkeen Melanie jatkoi heidän yhteisen klinikkansa pitoa. Aikanaan Melanie haudattiin miehensä hautaan.


Lähteet:
https://www.fau.eu/alumni/alumni-personlichkeiten/notable-alumni/christian-friedrich-samuel-hahnemann

https://heilkunst.com/biography.html

http://www.hahnemanninstituut.nl/1/106/melanie-hahnemann

https://homeopatidernegi.org/en/homeopathy/dr-friedrich-samuel-hahnemann

https://www.wholehealthnow.com/homeopathy_pro/hahnemann_rev1.html

http://www.homeoint.org/books4/bradford/chapter13.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1297514

https://collection.sciencemuseumgroup.org.uk/people/cp95080/samuel-hahnemann