Aromaterapia ja temperamentti

CAM-Kesä2022  (Julkaistu Luontaishoitoalan Foorumin Facebook-sivulla 16.7.2022)

Mitä temperamenttisi kertoo sinusta?

Meillä jokaisella on oma yksilöllinen tapamme toimia, suhtautua asioihin, reagoida muutoksiin, suhtautua toisiin ihmisiin, tapa olla sosiaalisessa kanssakäymisessä.

Tällaiset ominaisuudet riippuvat pitkälti siitä, minkälaisen temperamentin me omaamme.

Temperamentilla tarkoitetaan persoonallista ominaisuutta, synnynnäistä tapaa suhtautua maailmaan. Psykologiassa temperamenttiteorioita on monia, tässä jutussa mennään niiden ohi kauas 2000 vuoden päähän teoriaan, jonka esitti yksi antiikin ajan nimekkäimpiä lääkäreitä Klaudios Galenos (129–216 jaa.).

Tämä teoria nojaa puolestaan Hippokrateen (460–377 eaa.) humoraalioppiin. Galenoksen mallissa on esitelty neljä eri temperamenttityyppiä, profiilia, jotka kuvaavat neljää eri tapaa, ihmistyyppiä ja persoonaa: sangviininen, koleerinen, melankolinen ja flegmaattinen.

SANGIIVINEN TEMPERAMENTTI

Sangviinikko on iloinen, keveä kuin kukkaan puhkeava kevät. Hän on rakastava, empaattinen ja ystävällinen. Aurinkoisella ja positiivisella mielellä varustettuna sangviininen persoona saa helposti ystäviä.

Hän innostuu uusista asioista ja rientää nopeasti myös asiasta toiseen. Tämän vuoksi heikkoutena on usein lyhytjänteisyys. Aloitetut työt ja harrastukset voivat jäädä kesken uusien mielenkiintoisten juttujen tullessa kuvaan mukaan.

Sangviininen ihminen kaipaa tuekseen rauhoittavia öljyjä, jotka tyynnyttävät mieltä ja alentavat verenpainetta.

Sangviinikko on sosiaalinen, hän viihtyy toisten ihmisten parissa, nauttii seurasta ja myös ilmaisee sen suorin sanoin ja elein. Sangviinikko osaa tehdä tarkkoja huomioita ympäristöstään. Hän on tarmokas ja myönteinen ja usein myös tyytyväinen itseensä ja saavutuksiinsa.

Sangviinikolla on kehittynyt kauneudentaju, ja tämän vuoksi esteettisyys on erittäin tärkeää ja hän myös kaipaa kauneutta ympärilleen.

Tämä ilmenee itselläni, kun matkustamme vaikka perheen kanssa jonnekin. Ei mene aikaakaan kun esimerkiksi hotellin pöydälle on ilmestynyt kukkakimppu. Kesämökille mentäessä nappaan aina viimeistään rantapolulta mukaan kukkia, (ellen ole jo pysähtynyt automatkalla jonnekin tienvarteen) jotka laitan maljakkoon ennen kuin teen mitään muuta. Maidotkin saa rauhassa odottaa kylmälaukussaan, first things first.

Samoin mökiltä kaupunkiin lähtiessä kerään kimpun matkaan, vaikka kuinka olisi kiire. Juoksulenkillä en pysty ohittamaan kaunista näkyä vaan kaivan puhelimen tiukasta, sille tarkoitetusta käsivarteen laitettavasta pussukasta, se on hankalaa ja kun tungen sen sinne takasin, se usein meinaa alkaa soittamaan lukittuna hätäkeskukseen. Mutta ai että, olen tyytyväinen, sainpas taas ihanan kuvan!

Sangviinikolla on voimakas mielikuvitus ja hyvät puhelahjat. Hän on avoin, innostunut ja luova. Ilmaisutyyli on vikkelä, huumorintajuinen ja innostunut, eikä siitä puutu eleitä tai ilmeitä.

Hänen roolinsa on usein seikkailija, esiintyjä tai taiteilija ja hän vastaa tunnelmasta. Heikkoutuna on epärealistisuus ja huono keskittymiskyky. Hän saattaa käyttäytyä holtittomasti ja olla täynnä itseään.

Sangviinikon olisikin hyvä opeteltava sanomaan ei, pitämään jalat maassa ja ottamaan asia kerrallaan. Kun asioita on paljon ja moneen suuntaan, varsinkin silloin korostuu sangviinikon kestämätön suhtautuminen riitelyyn.

Siksi hän on rauhanneuvottelija ja diplomaatti, joka yrittää pitää yllä tasapainoa vielä oman tuhoutumisensakin uhalla.

Fysiologisia heikkouksia sangviinikolla on sydän- ja verisuonisairaudet, jotka heijastelevat hänen rakkauden tarvettaan. Myös verenkierron ongelmat, kuten suonikohjut, peräpukamat, couperosa-iho ja korkeaverenpaine ovat yleisiä. Sangviinikko tarvitsee paljon raitista ilmaa ja matkustelua.

Hänelle sopii liikuntamuoto joka vaatii sekä fyysistä toimintaa, että älyllistä osaamista sekä vahvaa mukautumiskykyä, esimerkiksi tanssi on hänelle mieluisa harrastus.

Sangviinikko loukkaantuu herkästi ja syvästi vaikkei sitä ilmaisekaan, ja tarvitsee sen vuoksi viihtyisän ja lämpöisen ympäristön. Sangviinikko on usein fyysisesti hyvin sopusuhtainen ja luo harmonisen vaikutelman.

Lihakset ovat hyvin muotoutuneet, leveät ja lujat. Ovaalinmuotoisissa kasvoissa iho on punertava ja couperoottinen, silmissä on ystävällinen ja rauhallinen katse.

Sangviinikon jalat pitää maassa rauhoittavat öljyt, esimerkiksi roomalainen kamomilla (Chamaelun nobile)ja petitgrain (Citrus aurantium ssp. aurantium). Koska verenpaine on usein koholla, laventeli ja neroli (Citrus aurantium amara) ovat hyviä tasaamaan sitä.

Verenpainetta vilkastuttamaan sangviinikon kannattaa valita esimerkiksi Ylang ylang (Cananga odorata), joka muuten myös laskee verenpainetta samalla, tai sypressi (Cupressus sempervirnes).

Jos sangviinikon elämä on epätasapainossa, hän muuttuu melankoliseksi. Tällöin hän kaipaa lämmittäviä öljyjä, kuten meiramia (Origanum majorna) tai timjamia. Olen itse sekoitus sangviinikkoa ja melankolikkoa, ja timjami onkin hyvin tärkeä öljy varsinkin silloin kun tarvitaan vastustuskykyä.

Teksti: Emmi Laakso

KUVA: www.coloringonline.com

#Camkesä2022 #rauhaajarakkautta #hyvinvointi #terveys #mielenterveys #tutkittutieto #tutkimus #luontaishoidot #täydentäväthoidot #vaihtoehtohoidot #terveys #media

#aromaterapia #personaldevelopment #tunne #ILO #melankolia #galenos #tuoksu #laventeli

Akupunktioammattilaiset ry

Avartuva Ihmiskuva Ry

Kairon Instituutti

Keho- ja Tunnevyöhyketerapeutit ry

Ayurveda Suomi - Suomen Ayurvedayhdistys ry

Terveystuotekauppiaiden Liitto

TAIMI-koulutus Oy

Shiatsu Finland ry

Suomen Homeopaatit ry

Harmonet Koulutus

Kay.fi

Rajatiedon Yhteistyö ry

Suomen Aromaterapeutit ry

Suomen fytoterapia ry

Terapeuttiset energiaparantajat ry

Luontaishoitoalan Foorumi