Lääkärinä Euroopassa

CAM-Kesä2021  (Julkaistu Foorumin Facebook-sivulla 15.7.2021)

Lääkärinä Euroopassa

”Potilailla tulisi olla mahdollisuus saada valitsemiaan lääkkeitä” – totesi terveyskomissaari Tonio Borg avauspuheenvuorossaan CAM-eturyhmän kokouksessa Euroopan parlamentissa 27. kesäkuuta 2013:

''Unionin lääkelainsäädännössä on tärkeä periaate, että potilailla on oltava pääsy heidän valitsemiinsa lääkkeisiin. Tähän sisältyy innovatiivisia lääkkeitä yhtä paljon kuin perinteisiä rohdosvalmisteita ja homeopaattisia lääkkeitä.

– Potilaiden vaikutusmahdollisuudet ovat lisääntymässä. Se palvelee asteittain potilaiden asettamista kuljettajan istuimelle - ottamalla vastuun ja valvomalla omaa terveyttään.

Potilaat tietävät usein, mikä hoito toimii heille ja mikä terveydenhoito on tehokas heidän terveyden tilaansa. Tähän voi sisältyä täydentävän lääketieteen käyttö.''

Euroopan unionin terveyskomissaari siis kannusti rohkeasti mahdollistamaan täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen käytön. Vaikkakin Suomessa yhdistävän lääketieteen harjoittaminen on harvinaista, tilanne on varsin toisenlainen manner-Euroopan kohdalla.

Euroopassa CAM -hoitoja harjoittaa noin 150 000 lääkäriä (koulutettu sekä perinteisessä lääketieteessä, että CAM- hoidoissa) sekä yli 180 000 muuta kuin lääkärin koulutuksen saanutta.

Nämä luvut osoittavat, että Euroopassa on lähes 65 CAM-palveluntarjoajaa 100 000 asukasta kohti.

Akupunktiohoitoja antaa 80 000 lääkäriä + 16 000 terapeuttia

Homeopatiaa 45 000 lääkäriä + 4500 terapeuttia

Naturopatiaa 15 000 lääkäriä

Antroposofiaa 4500 lääkäriä

Luontaishoidoista on runsaasti tutkimuksellista tietoa sekä useista hoitomuodoista myös vuosituhantiseen näyttöön perustuvaa tietoa. Yleinen uskomus onkin, ettei niitä olisi tutkittu, toki on.

Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen professuuri löytyy mm Duisburg-Essenin yliopistossa, Augsburgin yliopistossa Saksassa, Toronton yliopistossa Kanadassa ja Bernin yliopistosta.

Luontaishoitojen tutkimus liittyy kulttuurin, historian, biologian tutkimusalueille ja suoraan kliinisiin lääketieteellisiin tutkimuksiin.

Tutkimustyötä käytön ja vaikutuksien kohdalla ovat kotimaassa tehneet mm. Kuopion ja Helsingin yliopistot.

Tunnetuimpia kansainvälisiä yliopistoja on mm:

• Bernin yliopisto, Sveitsi

• Wienin yliopisto, Itävalta

• Milanon ja Pavian yliopistot, Italia

• Arizonan, Tucksonin ja Houstonin yliopistot, USA

Lääkäreiden moniammatillinen osaamisverkosto KIM (Saksa) pyrkii löytämään ja kehittämään potilaan kannalta parhaimpia, tutkitusti ja kliinisesti toimivia sekä kustannustehokkaita yhdistävän lääketieteen ratkaisumalleja syövän hoitamiseen.

KIM koostuu nykyisellään 15 klinikasta ja sairaalasta, kolme niistä on yliopistollisia sairaaloita, 8 opetussairaaloita ja 3 perustason sairaalaa.

NäistäJoista mainittakoon esimerkkinä Ulmin ja Mannheimin yliopistosairaalat, Paracelsus -klinikka ja Karlsruhen sairaala, joka on Freiburgin yliopiston opetusklinikka.

KIM- verkosto oikeastaan on tutkimusprojekti, jonka tarkoitus on seuloa ja arvioida hoitomenetelmiä erilaisista luontaislääketieteen ja täydentävän lääketieteen hoitoperinteistä, joista on jo kertynyt monen vuoden kokemus onkologiaan liittyen.

Tavoitteena on kehittää laadukkaat hoitotavat, jotka voidaan toteuttaa osana jokapäiväistä kliinistä hoitoa onkologiassa ja palliatiivisen hoidon osa-alueella. Sekä täydentää tavanomaista lääketiedettä optimaalisesti luontaislääkinnällisellä hoidolla ja siten hoitaa potilaita tulevaisuudessa "käsi kädessä".

Tämän tiedon pohjalta voisi ajatella, että vain sivistymättömät ja kansainvälisistä suuntauksista tietämättömät tahot parjaavat täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja huuhaaksi, uskomushoidoiksi, puoskaroinniksi, yksisarvishoidoiksi, humbuukiksi, jne.

Lähteet:

https://cam-europe.eu/european-commission-cam

https://www.europarl.europa.eu/…/ENVI%202017-10%20WS%20CAM…

https://www.kim-bw.de/

https://www.forum-gesundheitsstandort-bw.de/…/konventionell…

https://cam-europe.eu/cancer-and-the-contribution-of-cam/

https://www.luontaishoitoala.fi/cam/saksa/

https://www.deptmedicine.utoronto.ca/…/university-toronto…

https://www.uni-due.de/naturheilk…/104-0-Media-Coverage.html

https://www.itcim.org/global-and-european-cam-research…

Yle Iltalehti Ilta-Sanomat HS – Helsingin Sanomat Aamulehti KSML.fi - Keskisuomalainen MTV3

Luontaishoitoalan Foorumi ry

Akupunktioammattilaiset ry

Avartuva Ihmiskuva Ry

Kairon Instituutti

Keho- ja Tunnevyöhyketerapeutit ry

Rajatiedon Yhteistyö ry

Ayurveda Suomi - Suomen Ayurvedayhdistys ry

Terveystuotekauppiaiden Liitto

TAIMI-koulutus Oy

Shiatsu Finland ry

Suomen Homeopaatit ry

Harmonet Koulutus

Kay.fi

#camKesä2021 #luontaishoitoalanfoorumi