YLE


19.9.2021

YLE pysyy kannassaan

YLE:n vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen vastaus:


Kiitos palautteesta.

Totesin oleellisen edellisessä vastauksessani. Tulemme pohtimaan eri termien käyttöä, mutta toimimme täysin itsenäisesti emmekä anna ulkopuolisen painostuksen vaikuttaa linjauksiimme ja päätöksiimme.

Hyvää syksyn jatkoa!

Jouko Jokinen


Luontaishoitoalan Foorumin kommentti:

YLE kokee, että asiallisen termin vaatiminen on ”ulkopuolista painosta”. Samaan aikaan YLE on itse vetämässä Hyvin sanottu -hanketta, jonka tavoite on saada Suomessa aikaan asiallinen keskusteluilmapiiri ja vähentää vihapuhetta.


15.9.2021

YLE:lle 2. kirje "uskomushoito"-termin käytöstä

Sveitsi teki 16.6.2017 päätöksen ottaa antroposofinen lääketiede, perinteinen kiinalainen lääketiede, homeopatia ja fytoterapia (kasvilääkintä) paikallisen sairausvakuutusjärjestelmän korvattavien hoitojen piiriin pysyvästi 1.8.2017 alkaen viisi vuotta kestäneen tieteellisen arviointijakson tuloksena.

YLE käyttää "uskomushoito"-termiä määrittelemättä, mitä se tarkoittaa. Sveitsin päätöksen jälkeen YLE:n "uskomushoito"-termin huolimaton käyttö viittaa tietoiseen valintaan. YLE:n käyttäessä "uskomushoito"-termiä kyse ei ole journalistisesta valinnasta vaan valinnasta halventaa yhtä osaa hoitoalan henkilöstöä ja suosia toista osaa hoitoalan henkilöstöä.

Tämä ei ole sopusoinnussa YLE:n Hyvin sanottu hankkeen kanssa.

Lue kirje alasivulta


26.8.2021

YLE puolustaa halventavan "uskomushoito" termin käyttöä


Kiitos palautteesta.


Yle ei ole linjannut tiettyjen termien käyttöä. Eri termejä käytetään asiayhteyden mukaan. Toisaalta tiedotusväline valitsee aina aiheet, termit ja näkökulmat täysin itsenäisesti. Mikään ulkopuolinen painostus ei tähän saa vaikuttaa.

Termiä “uskomushoito” voi käyttää hoidoista, joiden hoitotehoa ei ole testatattu tieteeseen pohjautuvan lääketieteen tutkimuksen keinoin. Termiä käyttää myös Lääkäriliitto. Se että pitääkö termiä uskomushoito kielteisenä vai myönteisenä tietysti riippuu lukijasta. Esimerkiksi minulle "uskomushoito" on hyvin neutraali käsite.

Jos keskustellaan hoidosta, jonka hoitotehoa ei ole testattu tieteeseen pohjautuvan lääketieteen tutkimuksen keinoin ja jota käytetään em. hoidon sijasta, termi “vaihtoehtohoito” on perusteltu. Jos hoitoa käytetään em. tieteeseen pohjautuvan hoidon kanssa, voi hoidosta käyttää termiä “täydentävä hoito”. 

Eli emme ole kieltäneet tai linjanneet, että aina pitäisi käyttää tiettyä termiä, vaan tilanteesta riippuen voidaan valita sopivin.

Ohessa on etiikkapäällikkömme Timo Huovisen pohdinta aiheeseen liittyen. En ole Timon kanssa sopinut jutun jakamisesta, joten toivon, että sitä ei ilman hänen lupaansa jaeta.

<linkki poistettu>

Tulemme varmasti seuraamaan ja pohtimaan eri termien osuvuutta myös jatkossa, mutta teemme sen omista, journalistisista lähtökohdistamme.


Mukavaa syksyn alkua toivottaen!

Jouko Jokinen

vastaava päätoimittaja

Yen uutis- ja ajankohtaistoiminta


20.8.2021

YLE käyttää epäasiallista ”uskomushoito”-termiä kuvattaessa täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja Valvira-uutisessa 4.8.2021

Linkki YLE:n uutiseen

Luontaishoitoalan Foorumi lähetti YLE:lle kirjeen, jossa Foorumi toteaa, että ”Uskomushoito”-termin käyttö YLE:n uutisissa ei sovi YLE:n aloittaman vihapuhetta karsivan #hyvinsanottu-hankkeen henkeen ja maailmaan ja toivoo, että YLE tarkistaa omaa toimintaansa #hyvinsanottu-hankkeen mukaiseksi.

Lue kirje alasivulta


7.7.2021

Saara-Sofia Sirénin haastattelu hämmensi YLE:n 8 minuuttia ohjelmassa 2.7.2021

Linkki ohjelmaan YLE Areenassa

Luontaishoitoalan Foorumi lähetti YLE:lle kirjeen, jossa Foorumi pyytää  ystävällisesti YLE:ä kiinnittämään huomiota tutkimusnäyttöön nojaaviin tietoihin ja asialliseen viestintään kertoessaan alastamme kansalaisille. 

Lue kirje alasivulta