Kannanotto 4.10.2022

4.10.2022

Kannanotto sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoukseen 5.10.2022 koskien kansalaisaloitetta: Ehjänä syntynyt - loppu "eheytyshoidoille"


Hyvä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi ja valiokunnan jäsenet


MIELI Suomen Mielenterveys ry on antanut sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lausunnon 29.9.2022 Ehjänä syntynyt – loppu ”eheytyshoidoille” kansalaisaloitteesta (KAA 10/2021 vp).


Mieli ry hämmentää käyttämällä lausunnossaan ”uskomushoito”-termiä

Jos Mieli ry viittaa lausunnossaan ”uskomushoito”-termillä virallisen lääketieteen ulkopuolella oleviin täydentäviin ja vaihtoehtoisiin hoitoihin, joista tiedemaailmassa ja kansainvälisessä yhteistyössä käytetään termiä Complementary and Alternative Medicine (CAM), voidaan ilmaisua pitää ammattikuntaa halventavana ja loukkaavana. Yksinkertaista ja selvää asiaa ei pidä hämärtää ja hämmentää käyttämällä siitä ”uskomushoito”-termiä. Kyse on yksinkertaisesti seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtäävistä ”eheytyshoidoista”, joita ei tulisi missään nimessä yhdistää täydentäviin ja vaihtoehtoisiin hoitoihin.


Luontaishoitoalan Foorumi ry on ilmaissut kantansa selvästi kannanotossaan 23.6.2022: ”Luontaishoitoalan Foorumi ry:n kanta seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviin ”eheytyshoitoihin” on yksiselitteisesti kielteinen”.  

Kannanottomme on liitteenä. 

Toivomme, että sosiaali- ja terveysvaliokunta huomioi kannanottomme kansalaisaloitetta koskevassa päätöksenteossa.

Yhteistyöterveisin

Luontaishoitoalan Foorumi ry

Ilkka Westman, puheenjohtaja


Sähköposti: info(at)luontaishoitoala.fi

Verkkosivut: https://www.luontaishoitoala.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/LuontaishoitoalanFoorumi

Twitter: @LuontaisFoorumi


Lue liitteenä ollut kannanotto verkkosivulta


Kannanotto lähetettin Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle (stv), sen puheenjohtajille, kaikille jäsenille ja varajäsenille. 

stv: Markus Lohi (kesk, pj) , Mia Laiho (kok, vpj), Pekka Aittakumpu (kesk), Kim Berg (sd), Kaisa Juuso (ps), Arja Juvonen (ps), Pia Kauma (kok), Anneli Kiljunen (sd), Noora Koponen (vihr), Terhi Koulumies (kok), Merja Kyllönen (vas), Hanna-Leena Mattila (kesk), Ilmari Nurminen (sd), Veronica Rehn-Kivi (r), Minna Reijonen (ps), Heidi Viljanen (sd), Sofia Virta (vihr) ja varajäsenet: Bella Forsgrén (vihr), Petri Huru (ps), Jari Koskela (ps), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Mikko Kinnunen (kesk), Piritta Rantanen (sd), Sari Sarkomaa (kok), Ville Valkonen (kok) ja Paula Werning (sd).