2020: Mia Laihon (kok) täydentäviä hoitoja rajoittava lakialoite

30.12.2020

Täydentävien hoitojen järjestöissä hämmästellään kahta erillistä terapeuttilakihanketta

Luontaishoitoalan Foorumi ry on lähettänyt lehdistötiedotteen liittyen Mia Laihon lakialoitteeseen. Täydentävien hoitojen järjestöissä hämmästellään kahta erillistä terapeuttilakihanketta.

Tiedote on julkaistu myös ePressi-palvelussa. Tiedote lähti kaikille Suomen medioille ja yli 1.500 toimittajalle.

Tiedotteessa on mukana useita täydentävien hoitojen ammattijärjestöjä ja koulutustahoja.

Lue lehdistötiedote

28.12.2020

Mia Laihon (kok) lakialoitteen allekirjoittajaryhmä kutistui taas

Lakialoite (LA_106/220_vp) on jälleen päivitetty 28.12.2020 klo 15.34 eikä Ritva Elomaa (ps) ole enää lakialoitteen allekirjoittaja. Lakialoitteen allekirjoittajia on enää 5.

Lakialoitteen allekirjoittajat ovat: Mia Laiho (kok), Pauli Kiuru (kok), Päivi Räsänen (kd), Terhi Koulumies (kok) ja Paula Risikko (kok).

24.12.2020

Mia Laihon (kok) lakialoitteen allekirjoittajat hupenevat

Lakialoite (LA_106/220_vp) on päivitetty 23.12.2020 klo 9.28 eikä Timo Heinonen (kok) ole enää lakialoitteen allekirjoittaja. Lakialoitteen allekirjoittajia on enää 6.

Lakialoitteen allekirjoittajat ovat: Mia Laiho (kok), Pauli Kiuru (kok), Päivi Räsänen (kd), Ritva Elomaa (ps), Terhi Koulumies (kok) ja Paula Risikko (kok).

23.12.2020

Mia Laihon (kok) lakialoiteteksti tulee julki

Eduskunnassa tehtiin 23.12.2020 Lakialoite (LA 106/2020 vp) laiksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta. Sen sisältö on sama rajoittava laki täydentäville hoidoille, jota Lääkäriliitto ajoi v. 2009 STM:n asettamassa CAM-hoitoja pohtineessa työryhmässä. Lakialoitteen ensimmäinen allekirjoittaja on Mia Laiho (kok). Muita allekirjoittajia on yhteensä 6 (4 kok, 1 ps ja 1 kd). Lakialoitteen tila: "Käsittelyssä" ja Käsittelyvaihe on "Jätetty". Aloitteen eteneminen vaatii noin sata allekirjoittajaa. Nyt koossa on 7. Aloite voi edetä myös siten, että se käsitellään yhdessä hallituksen (STM:n) antaman samaa asiaa käsittelevän lakiehdotuksen kanssa.

Lakialoitteessa ehdotettu lakimuutosteksti on sanasta sanaan täsmälleen sama kuin Raassinan lakialoitteessa.

Lakialoitteen allekirjoittajat ovat: Mia Laiho (kok), Pauli Kiuru (kok), Päivi Räsänen (kd), Ritva Elomaa (ps), Terhi Koulumies (kok), Paula Risikko (kok) ja Timo Heinonen (kok).

21.12.2020

Mia Laiho (kok) ei näyttänyt tuntevan oman lakialoitteensa sisältöä

Luonnonlääketieteen Keskusliitto LKL ry:n toiminnanjohtaja Anna Sofia Nevanlinna keskusteli Mia Laihon kanssa puhelimessa 21.12.2020 eli ennen Mia Laihon lakialoitetekstin julkaisua. Alla poimintoja Anna Sofian raportista:

  • Laihon lakialoitteen tarkoitus on avata keskustelu turvallisuudesta. Aloitteen tarkoitus ei ole hankaloittaa kenenkään toimintaa eli tarkoitus on luoda pelisäännöt ja sopia yhteistyökuvioista. Mia Laiho kertoo, että hän ei halua sulkea pois mahdollisuutta luontaishoitoihin keneltäkään, joka on kykenevä itse päättämään omista asioistaan.
  • Mia Laiho kertoo, että hänen lakialoitteensa on muokattu pehmeämpi versio Sari Raassinan aikaisemmasta lakialoitteesta.

Kun lakialoiteteksti tulee lopulta julki 23.12, näyttää siltä että Mia Laiho puhui 21.12.2020 Anna Sofia Nevanlinnalle jostakin toisesta lakialoitteesta. Selityksiä tälle on vain kaksi: 1) Joko Mia Laiho kaunisteli lakialoitteensa sisältöä tai 2) hän ei tiennyt mitä omassa lakialoitteessaan lukee. 

1) Ensimmäisessä tapauksessa kansanedustaja puhui ns. muunneltua totuutta. Tämä selitys on vakava asia: Perustuslain 29 § sanoo: "Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta."

2) Toisessa tapauksessa lopullinen lakialoiteteksti tuli jostakin muualta kuin eduskunnasta ja oli paljon tiukempi kuin Laiho oli ajatellut. Tämä selitys on Kokoomukselle ja Mia Laiholle kiusallinen. Kokoomus on näyttänyt ennenkin toimineen Lääkäriliiton bulvaanina: Sari Raassinan lakialoite lokakuussa 2018 täytti hyvin Lääkäriliiton täydentäviä hoitoja koskevat rajoittamistavoitteet. Varmuuden vuoksi Lääkäriliitto kirjasi ja julkaisi ne joulukuussa 2018: "Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteet 2019". Näyttää siltä, että Kokoomus on aina toiminut yhden pienen ammattiyhdistyksen äänitorvena ja näyttää nyt omaksuneen myös juoksupojan roolin. 

19.12.2020

Tiedustelu ja oikaisuvaatimus Kokoomusjärjestöjen kannanotossa esitetyistä väitteistä

Luontaishoitoalan Foorumi lähetti 19.12.2020 Kokoomusnuorten, Kokoomusnaisten ja Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtajille tiedustelun ja oikaisuvaatimuksen, jossa vaaditaan yksityiskohtaista ja varmennettua tietoa järjestöjen julkaisemassa kannanotossa esitetyistä väitteistä.

Lue tiedustelu ja oikaisuvaatimus

18.12.2020

Kirjeessä 6 kysymystä Petteri Orpolle – 778 allekirjoitusta

Kansalaistoimintana syntyi kuusi kysymystä sisältävä kirje Kokoomuksen puheenjohtajalle, Petteri Orpolle. Runsaassa vuorokaudessa 778 luontaishoitoalan ammattilaista, heidän asiakastaan ja alan tulevaisuudesta huolestunutta allekirjoitti kirjeen. Kirje lähetettiin 18.12.2020.

Lue kirjeen kopio (allekirjoitukset ovat vain Petteri Orpolle lähetetyssä kirjeessä)

13.12.2020

Kaikille kansanedustajille lähetettiin info-paketti täydentävistä hoidoista

Luontaishoitoalan Foorumi ry lähetti kaikille kansanedustajille täydentävistä hoidoista info-paketin, jossa on mm. lakialoitteen perustelut kumoavaa tieteellisesti tutkittua tuoretta tietoa.

Lue info-paketti

11.12.2020

Mia Laihon (kok) lakialoite (ennakkotieto)

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, lääkäri Mia Laiho (kok), teki eduskunnassa joulukuun alussa lakialoitteen ns. "puoskarilaista". Lakialoiteteksti ei ole vielä julkinen mutta Verkkouutiset.fi 11.12.2020 julkaiseman uutisen tietojen perusteella sisältö näyttää samanlaiselta kuin edellisen eduskunnan kansanedustajan, lääkäri Sari Raassinan 24.10.2018 tekemä lakialoite.

"Laihon lakialoitteessa esitetään lisättäväksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annettuun lakiin säännös, jonka mukaan tiettyjen henkilöryhmien tutkiminen tai hoitaminen olisi sallittua vain terveydenhuollon ammattihenkilöille."

"Lisäksi aloitteessa ehdotetaan, minkä sairauksien hoitoon vaihtoehtohoitojen antajat voisivat osallistua ainoastaan yhdessä laillistetun lääkärin kanssa. "

Verkkouutiset.fi 11.12.2020