Maakuntalehdet

15.9.2022

Foorumin vastaus Länsi-Savon ja MTV uutisten päätoimittajille

Terve Timo / Ilkka

Kiitos vastauksestasi.

Ymmärrän, ettei teidän mediallanne ole velvollisuutta julkaista Luontaishoitoalan Foorumi ry:n vastinetta. Uskon ja toivon, että medianne haluaa välittää totuudellisen kuvan maailmasta ja kirjoittaa ja julkaista uutiset niin, ettei virheellisiä eikä vääriä mielikuvia tarpeettomasti synny. Pyydän ja toivon, että vasta olette huolellisempia. Ellen White -uutisesta syntyi kymmenille tuhansille lukijoille virheellinen mielikuva, että akupunktio onkin vaarallista, koska siinä voi helposti puhjeta keuhko niin pahasti, että huippu-urheilijakin joutuu lopettamaan uransa. Näinhän asia ei ole. Sen olisi voinut tarkistaa kysymällä vaikkapa Valvirasta, montako keuhkon puhkaisua viime vuoden aikana akupunktiossa tapahtui Suomessa ja kuka ne aiheutti, parin viikonlopun lyhytkurssin käynyt terveydenhuollon ammattilainen vai kolmevuotisen perinteisen kiinalaisen lääketieteen koulutuksen saanut alan ammattilainen. Ja puhjenneesta keuhkosta eli ilmarinnasta olisi löytynyt helposti oikeaa tietoa verkosta mm. Duodecimin Terveyskirjastosta.

Yhteistyöterveisin

Ilkka Westman

Luontaishoitoalan Foorumi ry:n pj


9.9.2022

MTV uutisten päätoimittajan vastaus


Hyvä Ilkka Westman,


Vastauksemme on sama kuin STT:n päätoimittajan Minna Holopaisen.

Mukaan lukien se, että meillä ei ole mielipidekirjoituspalstaa, jossa kirjoituksesi voitaisiin julkaista.


Ystävällisin terveisin,


Ilkka Ahtiainen

Päätoimittaja

MTV Uutiset


[STT:n päätoimittaja Minna Holopaisen vastaus löytyy sivulta⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠]


8.9.2022

Länsi-Savon päätoimittajan vastaus

Terve,


pyysitte, että julkaisemme lehteen toimittamanne vastineen. Selvitykseni mukaan teillä ei ole lain tarkoittamaa vastineoikeutta, eli emme vastinetta julkaise. Käsittääkseni jutussa ei myöskään ole sellaista olennaista asiavirhettä, joka synnyttäisi tarpeen oikaisuun.


Hyvää syksyn jatkoa.


Timo [Laitakari]


6.9.2022

VASTINE lehdessänne/mediassanne 27.8.2022 julkaistuun uutiseen: Englannin maalintekijäkärjen keuhko puhkesi akupunktiossa viime kesänä -"Se oli traumaattinen kokemus"


Hyvä Päätoimittaja

Julkaisitte lehdessänne/mediassanne 27.8.2022 STT:n julkaiseman uutisen: Englannin maalintekijäkärjen keuhko puhkesi akupunktiossa viime kesänä – "Se oli traumaattinen kokemus"

Hyvään lehtimiestapaan olisi kuulunut tarkistaa, kuka Whiten hoidon teki, millainen on hoitajan koulutus ja minkä hoidon hän oikeastaan teki. Nyt uutinen mustamaalaa akupunktion arveluttavana hoitomuotona ja akupunktion tekijät taitamattomina hoitajina. Näinhän asia ei ole, koska kolmevuotisen koulutuksen saanut akupunktioterapeutti tietää mitä tekee, joten ilmarinnan vaaraa ei ole.

Whitea hoiti fysioterapeutti, joka oli saanut mahdollisesti hyvin lyhyen koulutuksen dry needlingissä, joka ei ole akupunktiota vaan triggeripisteiden käsittelyä akupunktioneuloilla kramppien ja lihasjumien laukaisemiseksi.

https://www.dryneedling.fi/dry-needling/

Sky Sportsin uutisessa puhutaan fysioterapeutista: "... to meet an elite sports physiotherapist ..."

https://www.skysports.com/football/news/11095/12682422/ellenwhite- former-england-striker-reveals-suffering-punctured-lung-was-a-big-reason-for-her-retirement

BBC:n uutisessa puhutaan ulkopuolisesta asiantuntijasta: "... an external specialist to perform ..."

https://www.bbc.com/sport/football/62692632

Kummassakaan ei käytetä sanaa "acupuncturist", joka tarkoittaa akupunktioterapeuttia.


Liitetiedostossa on julkaistavaksi tarkoitettu vastine asiasta.


Yhteistyöterveisin
Luontaishoitoalan Foorumi ry
Ilkka Westman, puheenjohtaja


Luontaishoitoalan Foorumi ry:n
Sähköpostiosoite: info(at)luontaishoitoala.fi
Verkkosivut: https://www.luontaishoitoala.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/LuontaishoitoalanFoorumi
Twitter: @LuontaisFoorumi 


Tällä saatteella vastine lähetettiin kaikille uutisen julkaiseille medioille. Ne on lueteltu vastineen kohdassa [1].

Lue Luontaishoitoalan Foorumi ry:n vastine alasivulta


7.7.2021

Päätoimittajien vastaukset

Päätoimittajien vastaukset on koottu alasivulle.


6.7.2021

Päätoimittajille: Foorumi vaatii oikaisemaan Knuutin virheellisen kuolleisuusväitteen välittömästi

Lähetimme Korjausvaatimuksen jokaisen maakuntalehden päätoimittajalle, joka oli julkaissut Knuutin virheellisen väitteen sisältämän haastattelun. 

Korjausvaatimuksemme koskee lausetta:

”– Tutkimukset osoittavat, että jos syöpähoidon aloittaminen viivästyy ja valitsee uskomushoidon, kuolleisuus nousee kymmeniä prosentteja, Knuuti sanoo.”

Tälle väitteelle ei ole tutkimuksen tuottamaa tukea.

Lue koko korjausvaatimus alasivulta


2.7.2021

Uutispäällikölle: Luontaishoitoalan Foorumi vaatii Knuutin virheellisen kuolleisuusväitteen välitöntä oikaisua


Hyvä Uutissuomalaisen uutispäällikkö ja toimitusjohtaja Matti Pietiläinen

Julkaistussa haastattelussa on Knuutin virheellinen kuolleisuusväite, joka on oikaistava välittömästi jokaisesta julkaistusta artikkelista. Siihen velvoittaa journalistin ohje numero 20.

Knuutin syöpäsairaiden luontaishoitoja koskeva väite ei perustu tutkimustietoon, vaan se on virheellinen ja potilaille potentiaalisesti haitallinen, koska oireita lievittävä täydentävä hoito voi jäädä pelottelun vuoksi saamatta.

Lue koko korjausvaatimus alasivulta


27.6.2021

Maakuntalehdet levittävät Knuutin julkisuuteen antamaa virheellistä väitettä luontaishoitojen syöpäkuolleisuutta nostavasta vaikutuksesta

Maakuntalehdet julkaisivat 27.6.2021 professori Juhani Knuutin vanhan, asiavirheitä ja huomattavia epätarkkuuksia sisältävän haastattelun: ”Terveydenhoidon ammattilaiset ovat liian passiivisia” – Huuhaa saa julkisuutta, kun ammattilaiset eivät tule esille, sanoo professori Juhani Knuuti. Artikkelin on alun perin julkaissut Teemasuomalainen 26.8.2019. Artikkelin uusi julkaisu lienee peräisin lehtien yhteisestä Uutissuomalainen-toimituksesta ja sen julkaisi 15 maakuntalehteä mm. Keskisuomalainen, Savon Sanomat ja Uusimaa. Artikkeli on maksumuurin takana. 

Katso haastattelun julkaisseiden päätoimittajien ja lehtien luettelo


Artikkeli varoittaa Juhani Knuutin lausuntoon nojaten:

”VAARALLISIA lääketieteen ulkopuoliset hoidot ovat silloin, kun vaikuttava lääketieteellinen hoito viivästyy tai sitä ei saa ollenkaan niiden vuoksi.”

Vaaroista varoittelu antaa virheellisesti ymmärtää, että luontaishoitojen (joita Knuuti nimittää lääketieteen ulkopuolisiksi hoidoiksi) vuoksi lääketieteellinen hoito jäisi saamatta. Tästä ei ole olemassa näyttöä. Hoito voi kyllä viivästyä tai jäädä saamatta muiden syiden, kuten jonojen ja lääkäripulan vuoksi.

Artikkelissa Knuuti lisäksi varoittaa ja perustelee virheellisesti viittaamatta mihinkään tutkimukseen:

”– Tutkimukset osoittavat, että jos syöpähoidon aloittaminen viivästyy ja valitsee uskomushoidon, kuolleisuus nousee kymmeniä prosentteja, Knuuti sanoo.”

Olemassa oleva tutkimustieto osoittaa Juhani Knuutin kuolleisuusväitteen virheelliseksi. Se pelottelee potilaita ja haittaa koulutettujen luontaishoitajien ammatinharjoittamista.