Maakuntalehdet

7.7.2021

Päätoimittajien vastaukset

Päätoimittajien vastaukset on koottu alasivulle.


6.7.2021

Päätoimittajille: Foorumi vaatii oikaisemaan Knuutin virheellisen kuolleisuusväitteen välittömästi

Lähetimme Korjausvaatimuksen jokaisen maakuntalehden päätoimittajalle, joka oli julkaissut Knuutin virheellisen väitteen sisältämän haastattelun. 

Korjausvaatimuksemme koskee lausetta:

”– Tutkimukset osoittavat, että jos syöpähoidon aloittaminen viivästyy ja valitsee uskomushoidon, kuolleisuus nousee kymmeniä prosentteja, Knuuti sanoo.”

Tälle väitteelle ei ole tutkimuksen tuottamaa tukea.

Lue koko korjausvaatimus alasivulta


2.7.2021

Uutispäällikölle: Luontaishoitoalan Foorumi vaatii Knuutin virheellisen kuolleisuusväitteen välitöntä oikaisua


Hyvä Uutissuomalaisen uutispäällikkö ja toimitusjohtaja Matti Pietiläinen

Julkaistussa haastattelussa on Knuutin virheellinen kuolleisuusväite, joka on oikaistava välittömästi jokaisesta julkaistusta artikkelista. Siihen velvoittaa journalistin ohje numero 20.

Knuutin syöpäsairaiden luontaishoitoja koskeva väite ei perustu tutkimustietoon, vaan se on virheellinen ja potilaille potentiaalisesti haitallinen, koska oireita lievittävä täydentävä hoito voi jäädä pelottelun vuoksi saamatta.

Lue koko korjausvaatimus alasivulta


27.6.2021

Maakuntalehdet levittävät Knuutin julkisuuteen antamaa virheellistä väitettä luontaishoitojen syöpäkuolleisuutta nostavasta vaikutuksesta

Maakuntalehdet julkaisivat 27.6.2021 professori Juhani Knuutin vanhan, asiavirheitä ja huomattavia epätarkkuuksia sisältävän haastattelun: ”Terveydenhoidon ammattilaiset ovat liian passiivisia” – Huuhaa saa julkisuutta, kun ammattilaiset eivät tule esille, sanoo professori Juhani Knuuti. Artikkelin on alun perin julkaissut Teemasuomalainen 26.8.2019. Artikkelin uusi julkaisu lienee peräisin lehtien yhteisestä Uutissuomalainen-toimituksesta ja sen julkaisi 15 maakuntalehteä mm. Keskisuomalainen, Savon Sanomat ja Uusimaa. Artikkeli on maksumuurin takana. 

Katso haastattelun julkaisseiden päätoimittajien ja lehtien luettelo


Artikkeli varoittaa Juhani Knuutin lausuntoon nojaten:

”VAARALLISIA lääketieteen ulkopuoliset hoidot ovat silloin, kun vaikuttava lääketieteellinen hoito viivästyy tai sitä ei saa ollenkaan niiden vuoksi.”

Vaaroista varoittelu antaa virheellisesti ymmärtää, että luontaishoitojen (joita Knuuti nimittää lääketieteen ulkopuolisiksi hoidoiksi) vuoksi lääketieteellinen hoito jäisi saamatta. Tästä ei ole olemassa näyttöä. Hoito voi kyllä viivästyä tai jäädä saamatta muiden syiden, kuten jonojen ja lääkäripulan vuoksi.

Artikkelissa Knuuti lisäksi varoittaa ja perustelee virheellisesti viittaamatta mihinkään tutkimukseen:

”– Tutkimukset osoittavat, että jos syöpähoidon aloittaminen viivästyy ja valitsee uskomushoidon, kuolleisuus nousee kymmeniä prosentteja, Knuuti sanoo.”

Olemassa oleva tutkimustieto osoittaa Juhani Knuutin kuolleisuusväitteen virheelliseksi. Se pelottelee potilaita ja haittaa koulutettujen luontaishoitajien ammatinharjoittamista.