Ajankohtaista

Korona pandemia

Kaikki koronaa koskevat uutiset löydät Korona pandemia sivulta ja sen alasivuilta. Esimerkiksi kaikki lääketieteelliset uutiset löytyvät Lääketiede alasivulta.

19.10.2021

Luontaishoitoja rajoittava lakiehdotus lähetettiin 19.10.2021 Sosiaali- ja terveysvaliokuntaan

Kansanedustaja, lääkäri Mia Laihon (kok) lakiehdotus lähetettiin Eduskunnan lähetekeskustelussa 19.10.2021 Sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Lue lisää

11.10.2021

84 tunnissa jo 2500 on vastannut luontaishoitoalan kyselyyn

Linkki kyselyyn

Lue tiedote kyselystä

8.10.2021

Luontaishoitojen ja terveystuotteiden käytöstä kerätään tietoa kyselyllä

Lue tiedote

23.3.2021

Suomen Kuvalehdestä kantelu Julkisen sanan neuvostolle

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on jättänyt Julkisen sanan neuvostolle kantelun Suomen Kuvalehden vuoden vaihteessa julkaisemasta luontaistuotteita käsittelevästä jutusta.

Lue kantelu

12.3.2021

Koska emme ole saaneet Kokoomusjärjestöiltä vastausta lähetimme Tiedustelu ja oikaisuvaatimuksen Kokoomuksen johdolle

Lue lisää

5.3.2021

Hyvä mahdollisuus täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen käyttäjille kertoa oma tarinansa

Tampereen yliopiston  Kolhu-tutkimukseen tarvitaan aineistoa. Tarkoitus on kartoittaa isommista ja pienemmistä elämän ongelmista selviytymistä ja avun saamista. Kyselyyn voi vastata 7.3.2021 saakka.

"- Nyt me haemme ihmislähtöistä tulkintaa eli pyydämme ihmisiltä ensisijaisesti heidän omaa näkemystään siitä, miten he ovat selvinneet. Olemme kiinnostuneet tarinoista sinänsäkin mutta ennen kaikkea siitä, miten ja millaisilla tuen, oman selviytymisen ja oman kimmoisuuden yhdistelmillä ihmiset ovat pärjänneet, Saari kertoo."

Prof Juho Saaren johtaman hankeen kyselyyn voi vastata nimettömänä. Nimeä ei tarvitse antaa myöskään Ylen käyttöön.

Kyselyssä ei ole erillistä nappia/kohtaa, jota voisi painaa/ruksata jos on käyttänyt täydentäviä ja vaihtoehtoisia hoitoja, mutta siellä on kohta "Muu", johon voi omin sanoin kirjoittaa mistä on saanut apua. 

Jos sanoilla "vaihtoehtohoito", "täydentävä hoito", "akupunktio", "vyöhyketeperapia", "meditaatio", "jäsenkorjaus", "jooga", "perinteinen kiinalainen lääketiede", "energiahoito" jne vastauksia tulee runsaasti, niin todennäköisyys kasvaa, että tutkijaryhmän on otettava analyysissään huomioon tämä avun hakijoiden ja saaneiden ryhmä myös tulevissa tutkimuksissa.

Jaa tietoa kyselystä eteenpäin, jotta mahdollisimman moni saa mahdollisuuden vastata.

Linkki Kolhu-kyselyyn: Yli tuhat suomalaista on jo jakanut tarinansa tutkimuskäyttöön – “Erityisesti kaivataan nuorten kertomuksia, kuinka vaikeudet ovat voitettavissa”

1.3.2021

Vastine Aamulehden Lukijalta-osaston kirjoitukseen 19.2.2021 Minkkiselle ja Jussilalle

Lue lisää

24.2.2021

Vastine Aamulehteen Lukijalta-osaston kirjoitukseen 19.2.2021

Lue lisää

17.2.2021

Täydentävien hoitojen terapeuteille räätälöity Yrittäjän ammattitutkinnon III-ryhmä starttaa keväällä 2021

Rastor-instituutin ja TAIMI-koulutus Oy:n järjestämä täydentävien hoitojen terapeuteille räätälöity Yrittäjän ammattitutkinnon III-ryhmä starttaa keväällä 2021.

Yrittäjän ammattitutkinto on Opetushallituksen virallinen ammatillinen tutkinto. Se mahdollistaa myös jatko-opiskelukelpoisuuden.

Opiskelijahaku on käynnissä ja ilmoittautumisaikaa on jatkettu 21.2. saakka

Aloitus: 18.3.2021.

Kesto noin 12 kk.

Koulutus on valtion oppisopimusrahoituksella järjestetty ja maksuton.

Koulutuksen jälkeen voi hakea 400 euron ammattitutkintostipendiä, joka on verotonta tuloa.

Liitteenä kurssiesite ja kuva Yrittäjän ammattitutkinnon valmistuneesta II-ryhmästä viime vuodelta.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen:

https://www.rastorinst.fi/koulutus/yrittajan-ammattitutkinto-luontaishoitoala

9.2.2021

Kannanotto professori Juhani Knuutin nimeämisestä vuoden professoriksi

Lue kannanotto

8.2.2021

Koska emme ole saaneet Kokoomusjärjestöiltä vastausta lähetimme Tiedustelu ja oikaisuvaatimuksen toistamiseen Kokoomusjärjestöille

Lue lisää

25.1.2021

Luontaishoitojen päivän some-postaukset näkyivät yli 100.000 some-käyttäjälle

Lue koko artikkeli⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

23.1.2021

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen peräänkuuluuttaa asiallista keskustelua luontaishoidoista

Lue Sirpa Pietikäisen Facebook-postaus Luontaishoitojen päivänä 23.1 hänen omalta Facebook-sivultaan tai Luontaishoitoalan Foorumin verkkosivulta (sivun lopussa)

17.1.2021

Luontaishoitoalan Foorumi ry onnittelee professori Juhani Knuutia

Lue onnittelukirje

15.1.2021

Luontaishoitojen päivä

Luontaishoidot saavat oman teemapäivän Suomeen 23.1.2021.

Lue lehdistötiedote⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

28.12.2020

Kansanedustaja antoi virheellistä tietoa luontaishoitoja rajoittavasta lakialoitteestaan

Kokoomuksen ”risujoululahja” täydentävien hoitomuotojen käyttäjille ja alan ammattilaisille aiheutti hämmennystä juuri ennen joulua.

Lue lisää

16.12.2020

Kansanedustaja teki "puoskarilakialoitteen"

CAM-hoidot puhututtavat jälleen, kun kansanedustaja, lääkäri Mia Laiho ilmoitti äskettäin kokoomuksen Verkkolehdessä [3] jättäneensä eduskunnalle niin sanotun ”puoskarilakialoitteen” vaikeita sairauksia potevien ja haavoittuvien väestöryhmien suojelemiseksi.

Lue lisää

9.10.2020

ENNAKKOTIETO: Yrittäjän ammattitutkinto (luontaishoitoala) starttaa jälleen keväällä 2021

Rastor-instituutin ja TAIMI-koulutus Oy:n järjestämä täydentävien hoitojen terapeuteille räätälöity Yrittäjän ammattitutkinnon III-ryhmä starttaa keväällä 2021. 

Yrittäjän ammattitutkinto on Opetushallituksen virallinen ammatillinen tutkinto. Se mahdollistaa myös jatko-opiskelukelpoisuuden. Koulutus toteutetaan valtion oppisopimusrahoituksella eli valtio maksaa koulutuksen. Matkakustannuksiin on myös mahdollisuus saada korvausta.

Lue lisää

8.10.2020

Kuluttajaviranomaiselle uusia keinoja puuttua kuluttajansuojarikkomuksiin

 • Kuluttajaviranomainen on saanut päivitetyn kuluttajalainsäädännön voimaan tulon myötä käyttöönsä aiempaa laajemman keinorepertuaarin puuttua kuluttajansuojarikkomuksiin. CPC-asetukseen (Consumer Protection Cooperation) liittyvät kansalliset säännökset ja uudet valvontakeinot tulivat voimaan 15.7.2020.
 • Uuden asetuksen myötä kuluttaja-asiamiehen valvontatehtäviin liittyvät tutkintavaltuudet laajenevat.
 • Uudet säädökset parantavat viranomaisten kansainvälistä valvontayhteistyötä valtioiden rajat ylittävissä kuluttajansuojan rikkomuksissa.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedote

6.10.2020

ENNAKKOTIETO: Luontaishoitojen päivä 23.1.2021

 • Luontaishoidoille ollaan järjestämässä omaa kansallista teemapäivää. Luontaishoitojen päivää vietetään ensimmäisen kerran lauantaina 23.1.2021.
 • Teemapäivän tavoite on lisätä kansalaisten, median ja päättäjien tietoisuutta täydentävistä ja vaihtoehtoisista hoidoista.

Lue lisää

13.7.2020

Lääkäri Heikki Hemmilä: Luopukaamme termin uskomuslääkintä käytöstä

 • Termiä viljelleiltä - yleensä muuta kuin kliinistä työtä tekeviltä lääkäreiltä - on itseltään unohtunut tärkeä tieteellinen periaate: »proof of no effectiveness» on eri asia kuin »no proof of effectiveness». Se, että monilta vaihtoehtohoidoilta puuttuu kaksoissokkokokeisiin perustuva osoitus tehosta, ei vielä tee niistä tehottomia. Tällä logiikalla jouduttaisiin hylkäämään mm. lähes kaikki kirurgiset toimenpiteet, vaikeavammaisten terapiat ja psykiatria, lääkehoitoa lukuun ottamatta. Järjestelmiä, joissa hyväksytään vain yksi totuus, kuvataan historiassa sanalla pysähtyneisyys. 
 • Plasebon osuuden on arvioitu vaihtelevan kolmasosan ja kolmen neljäsosan välillä eri hoitojen kokonaisvaikutuksesta. Onko meillä lääkäreillä varaa heittää näin valtava positiivinen voimavara pelkästään »kilpailijoiden» käyttöön?

Lue koko mielipidekirjoitus Duodecim 2007;123(19):2352- 

11.7.2020

Pekka, 50, kouluttautui uuteen työhön: "Ryhdyin ihmisten korjaajaksi"

 • Käsittely tehtiin perjantaina, ja pahin kipu helpotti heti. Lauantaina tuntui kuin muurahaisia olisi juossut pitkin selkää. ... Sunnuntaina kivut yksinkertaisesti sulivat pois, ja selkä oli kuin uusi.
 • Lähes joka toisen hoitajaksi ryhtyneen taustalla ovat omat vaivat ja turhautuminen avunhakuyrityksiin. Kun itse pääsin eroon selkäkivuista, lähdin ottamaan selvää kalevalaisesta jäsenkorjauksesta. 

Lue koko ET-lehden 5/2020 artikkeli

16.6.2020

Sveitsissä päätös ottaa homeopatia ja kolme muuta luontaishoitoa sairausvakuutuksen piiriin tehtiin 3 vuotta sitten

Sveitsissä antroposofinen lääketiede, homeopatia, fytoterapia (kasvilääkintä) ja perinteinen kiinalainen lääketiede kuuluvat sairausvakuutuksen piiriin pysyvästi 1.8.2017 alkaen. Akupunktio oli korvattava jo aikaisemmin.

Lue lisää

9.6.2020

Uutuuskirja tuo kipupotilaiden äänen kuuluviin

 • Yli 150 tuki- ja liikuntaelinongelmista kärsineiden kipupotilaiden kertomukset on julkaistu Taistelua kipujen kanssa -kirjassa 9.6.2020.
 • Kirjassa osoitetaan perusteellisesti, että kalevalaisen jäsenkorjaushoidon hoidollinen osaaminen tulee kansalaisten, ja erityisesti kipupotilaiden, tahdon mukaisesti integroida osaksi terveydenhoitoa tuki- ja liikuntaelinpotilaiden hoidossa.
 • Laskennallisesti voidaan osoittaa päästävän jopa 3 miljardin euron säästöihin vuositasolla.

Lue koko tiedote

27.5.2020

Sairauksia saatetaan alkaa hoitaa vitamiineilla

"Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen tutkijajoukko on tehnyt merkittävän havainnon B3-vitamiini niasiinin hyödyistä: niasiini hidastaa lihaksen energia-aineenvaihduntasairauksien etenemistä aikuispotilailla. Mitokondriaalisiin lihastauteihin ei ole aiemmin ollut parantavaa hoitoa." 

Helsingin yliopiston tiedote 14.5.2020

13.5.2020

Männyn yhdisteistä apua syövän hoitoon ja torjuntaan (väitöskirja)

"– Tulostemme mukaan männyn sisäoksasta eristetyt polyfenolit hidastivat syöpäsolujen kasvua estämällä niiden jakautumista ja herkistämällä niitä apoptoosille eli ohjelmoidulle solukuolemalle. Männyn sisäoksauute osoittautui eläinkokeissa hyvin siedetyksi ja sen sisältämät polyfenolit kuten pinosylviinit ja lignaanit imeytyivät ruuansulatuksessa nopeasti. Päivittäinen annos männyn sisäoksauutetta hidasti myös eturauhassyövän kasvua, Polari sanoo."

Turun yliopiston tiedote 8.5.2015 FM Lauri Polarin väitöstilaisuudesta

7.5.2020

Ruotsin lääkärilehti Läkartidningen painottaa hyvän ravinnon, C- ja D-vitamiinien sekä sinkin merkitystä

Lue lisää

6.5.2020

Koronatarina huutaa uutta näkökulmaa: on perusbiologian aika päästä ääneen

Biologian asiantuntija avaa uusia näkökulmia koronapandemiaan.

Lue lisää

5.5.2020

Tutkijat löysivät "merkittäviä yhteyksiä" D-vitamiinin puutteen ja koronakuolemien välillä

Tutkijat vertasivat keskimääräisiä D-vitamiinitasoja 20:ssä Euroopan maassa covid-19-taudin kuolleisuuteen.

Lue lisää

5.5.2020

Koronan ennaltaehkäisy ja alkuvaiheen hoito jokakodin välinein

Yksinkertainen yrttikeitto lähikaupan raaka-aineista.

Lue lisää

1.5.2020

Ruokavirasto sulkee elintarvikealan työntekijöiden suut

Lue lisää

29.4.2020

TerveysSummit tv-sarjan erikoisjakso koronasta ja sen lieveilmiöistä Alfa TV:llä ke 29.4. klo 19

Sarjan kolmas jakso pureutuu käynnissä olevaan poikkeustilaan ja sen lieveilmiöihin, sananvapauteen sekä koronaan mikrobiologisesta näkökulmasta.

Lue lisää

26.4.2020

Tieteentekijälle kirjan julkaiseminen on riski -- voi mennä yöunet

"Sairas skeptisyys sen sijaan on dogmaattisuutta, joka ei salli vallitsevasta oikeaoppisuudesta (paradigmasta) poikkeamista kenellekään, ei edes tiedeyhteisön sisällä. Ainoaan oikeaan oppiin ankkuroituminen saattaa johtaa lipsumiseen hyvästä käytöksestä."

Lue koko Pauliina Aarvan blogikirjoitus

23.4.2020

Ennakkotietoja Ayurvedan ja homeopatian erinomaisesta tehosta Intiassa

Ayurvedialääkkeitä annettiin 5102 altistuneelle henkilölle, sekä homeopaattisia 1688 altistuneelle henkilölle -- kukaan heistä ei sairastunut.

Lue lisää

21.4.2020

Intia aloittaa koronatutkimukset Ayurvedalla ja homeopatialla

AYUSH-ministeriö on saanut luvan Ayurveda, homeopatia, siddha ja unani lääketieteen tieteelliselle tutkimukselle koronan hoitoon.

Lue lisää

20.4.2020

Ruokaviraston toiminta herättää kysymyksiä

Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkön radiohaastattelu.

Lue lisää

17.4.2020

Luontaishoitoalan kurssi peruttiin some-painostuksen vuoksi

Kainuun ammattiopiston rehtori Raimo Sivonen taipui some-painostuksen edessä ja perui homeopaattisen epidemiakotiapteekkikurssin.

Lue lisää

15.4.2020

Näyttö siitä, että D-vitamiinilisä voisi pienentää influenssan, koronainfektioiden ja kuoleman riskiä

2.4.2020 julkaistu tutkimus: "Infektioriskin pienentämiseksi suositellaan, että ihmiset joilla on influenssa- ja/tai koronavirusinfektioriski harkitsisivat D3-vitamiinin ottamista 10000 IU [250 µg] päiväannoksin muutaman viikon ajan 25(OH)D pitoisuuksien nostamiseksi nopeasti ja sen jälkeen 5000 IU [125 µg] päiväannoksin." ... "Koronavirusinfektioon sairastuneiden ihmisten hoitamiseksi suuremmat D3-vitamiiniannokset saattavat olla hyödyllisiä. Näiden suositusten arvon arvioimiseksi pitäisi tehdä satunnaistettuja vertailukokeita ja tutkimus suurella otoksella."

Lue lisää

14.4.2020

C-vi­ta­mii­ni voi ly­hen­tää va­ka­vas­ti sai­rai­den po­ti­lai­den hen­gi­tys­ko­ne­hoi­don kes­toa

Harri Hemilä (Helsingin yliopisto): "C-vitamiini on välttämätön, turvallinen ja halpa ravintoaine. On vahva näyttö sille, että C-vitamiinista on hyötyä vakavasti sairaille tehohoitopotilaille. Hyöty selittyy potilaiden lisääntyneellä C-vitamiinin tarpeella, joka näkyy alentuneina C-vitamiinipitoisuuksina."

Lue lisää

12.4.2020

Tutkimustiedon oltava kaikille avointa

"On myös kysyttävä, millä valtuuksilla ja millaisiin säännöksiin perustuen Ruokavirasto kieltää tutkimustiedon levittämisen ...?"

"Toiminta muistuttaakin ikävällä tavalla kirjarovioita."

Lue lisää

10.4.2020

Ruokavirastosta valmisteilla kantelu oikeuskanslerille

Lue lisää

7.4.2020

Korona pandemiasta koottu tietopaketti

Tietoa kuluttajille, terapeuteille, yrittäjille, koronasta ja sen hoitamisesta, lääketieteestä ja Ruokavirastosta Luontaishoitoalan Foorumi ry:n verkkosivuilla.

4.4.2020

Ruokavirasto kielsi koronavirukseen liittyvien vitamiinitutkimusten jakamisen

Lue lisää täältä

17.3.2020

Ylilääkäri Hannu Lauerma kehuu vaihtoehtohoitoa

"Ylilääkäri Hannu Lauerman mukaan kokemukset hypnoosin käytöstä ärtyvän suolen hoidossa ovat lupaavia. Menetelmästä on löytynyt apu sellaisille potilaille, joiden vaivaa on ensin heikoin tuloksin yritetty hoitaa lääkkeillä tai ruokavaliomuutoksilla."

Uutinen YLE:n Akuutti-ohjelmasta 21.3.2020

24.2.2020

Luontaishoitoalan Foorumi ry sai kutsun Intian suurlähetystöön

Intian AYUSH-ministeriön delegaatio halusi tavata myös Luontaishoitoalan Foorumi ry:n edustajia. Tapaaminen järjestyi 13.2.2020.

lue koko uutinen

22.2.2020

Hyvin kävi kansalaisaloitteelle

Hyvin kävi kansalaisaloitteelle! Aloitteemme on parhaiten menestyneen 5% joukossa.

jatka lukemista

20.2.2020

Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot -seminaari  14.1.2020 Helsingin yliopistossa - materiaali

Kaikki esityskalvot ja muu materiaali on nyt luettavissa Luontaishoitoalan Foorumi ry:n verkkosivuilla. Sivulla on linkki, josta voi katsoa koko seminaarin videotallenteena. Sivulta löytyy myös linkki videotallenteeseen Luontaishoitoalan Foorumi ry:n puheenjohtajan, Antti Pietiäisen, esityksestä seminaarissa sekä kansalaisaloitteen vastuuhenkilön, Sisko Pyykkösen, esityksestä seminaarissa.

jatka lukemista

26.1.2020

Video: Luontaishoitoalan Foorumi ry:n puheenvuoro Täydentävät hoidot -seminaarissa 14.1.2020

Puheenjohtaja Antti Pietiäinen: Luontaishoitoalan Foorumi ry:n terveyspoliittisia näkemyksiä.

jatka lukemista, katso esityskalvot ja video

25.1.2020

Täydentävät hoidot kaikille -kansalaisaloite on noussut kärkipaikalle

Täydentävät hoidot kaikille -kansalaisaloite on loppukirivaiheessa. Kannatusilmoituksia on tähän mennessä (25.1.2020 klo 14) tullut noin 18.000. Aloitteen kannatus sai muutama päivä sitten arvokasta lisätukea, kun useat julkisuuden henkilöt lähtivät avoimesti kannattamaan sitä.

Lue lisää

21.1.2020

Videotallenne Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot -seminaarista 14.1.2020

katso videot

17.1.2020

Mediassa leviää väärää tietoa Ruotsin täydentävien hoitojen sääntelystä

Etelä-Suomen Sanomat, Karjalainen, Uusimaa ja mtv-uutiset sekä mahdollisesti muutkin mediat levittivät väärää tietoa täydentävien hoitojen tilanteesta Ruotsissa. Lehdissä ollut tieto, että ”Ruotsissa ei-lääketieteellisten hoitojen käyttöä ollaan tiukentamassa kovalla otteella”, on virheellinen.  Mediassa leviävässä virheellisessä uutisoinnissa annetaan ymmärtää, että Ruotsissa oltaisiin kieltämässä kaikki täydentävät hoidot vakavasti sairailta ja alle 15-vuotiailta.

jatka lukemista

13.1.2020

Yliopistot järjestävät Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot -seminaarin 14.1.2020 Helsingin yliopistossa

Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot herättävät voimakkaita reaktioita mediakeskustelussa. Helsingin, Tampereen ja Turun yliopiston sekä Yhdistävä Lääketiede ry:n järjestämässä seminaarissa esitellään alan suomalaista täydentävien hoitojen tutkimusta, näiden kiisteltyjen hoitomuotojen roolia ja merkitystä ihmisten arjessa ja täydentävien hoitojen sääntelyä Pohjoismaissa.

jatka lukemista

10.1.2020

Täydentävät hoidot kaikille -kansalaisaloite

Täydentävien hoitomuotojen suosio kasvaa maailmalla. Monessa maassa niitä on liitetty viralliseen terveydenhuoltoon. Arvioiden mukaan runsas miljoona suomalaista on käyttänyt täydentäviä hoitoja terveyden edistämiseksi. Kansalaisaloitteella halutaan turvata näiden suosittujen ja turvallisten hoitojen saantia myös tulevaisuudessa. 

jatka lukemista

15.6.2019

Yle: Luontaishoitoala kokoaa rivejään

Yle uutisoi (15.6.2019) tuoreeltaan tiedon Suomeen syntyneestä uudesta täydentävien hoitojen suurjärjestöstä. Ylen uutisessa tuotiin esille täydentävien hoitojen järjestöjen huoli siitä, että mahdollinen rajoittavalaki täydentäville hoidolle saattaa olla syrjivää joidekin ihmisryhmien osalta. 

jatka lukemista

13.6.2019

Luontaishoitoalalle syntyi uusi suurjärjestö

Suomeen syntyi uusi luontaishoitoalan toimijoita yhdistävä suurjärjestö, kun Luontaishoitoalan Foorumi ry:n perustamiskokous pidettiin 13.6.2019 Espoossa. Perustamiskokoukseen osallistui 18 luontaishoitoalan järjestön, ammatillista koulutusta järjestävän yrityksen ja yhteistyötahon edustajaa. Osallistujista perustamiskirjan allekirjoitti 11 tahoa. Luontaishoitoalan Foorumi ry on kattavuudeltaan suurin luontaishoitoalan järjestö. 

jatka lukemista

21.12.2018

Uskomushoito-termi on epäasiallinen ja loukkaava

Täydentävien hoitojen järjestöt ovat tehneet yhteisen kannanoton, jossa todetaan, että uskomushoito-termi on epäasiallinen ja loukkaava.

jatka lukemista