Luon­to lää­kit­see

24.6.2020

Farmakognosian dosentti Yvonne Holm on yksi Suomen harvoista rohdosasiantuntijoista

Ensimmäinen mistään kasvista eristetty alkaloidi oli unikosta saatu morfiini vuonna 1804. Se on yhä kipulääkkeiden kuningas. Enemmän kuin neljäsosa reseptilääkkeistä on biogeenistä alkuperää: niiden vaikuttava aine on joko suoraan tai kopioituna luonnosta.

Vuotuiset terveydenhoitomenot ovat kasvaneet Suomessa tasaisesti. Nyt ne ovat jo 18 miljardin luokkaa. Kokonaisvaltaiselle, terveyttä ylläpitävälle ja sairastumisia ennaltaehkäisevälle mallille olisi tilausta.

— Haluamme parantaa ihmisiä, kuten lääkäritkin — ja me tunnemme lääkkeet vielä heitä paremmin. Se, miten eri aineet vaikuttavat elimistössä, on aina todella jännittävä ilmiö.

Suomessa kasvilääkinnän rooli on vaatimaton verrattuna Keski-Eurooppaan — siitä huolimatta, että metsäkansana olemme ylpeilleet luontosuhteellamme.

— Jostain syystä Suomessa hullaannuttiin synteettisistä valmisteista ja unohdettiin perinteet. Ei tarvitse mennä Viroa pidemmälle, kun jo löytää kulttuurin, jossa kasvien käyttö on voimissaan.

— Kasvit tuottavat biosynteesissään niin monimutkaisia ja ihmeellisiä yhdisteitä, että ihmismieli ei koskaan tulisi edes ajatelleeksi sellaisia, Holm ihailee.

Näkymä on sekä huikea että pahaenteinen: aarrearkku myös tyhjenee koko ajan, kun luonnon monimuotoisuus kärsii.

Lue Yliopisto-lehden koko artikkeli