STT

15.9.2022

Foorumin vastaus päätoimittajalle

Terve Minna

Kiitos vastauksestasi.

Ymmärrän, ettei STT:lla ole velvollisuutta julkaista Luontaishoitoalan Foorumi ry:n vastinetta. Uskon ja toivon, että STT yhtenä suomalaisen median peruselementtinä haluaa välittää totuudellisen kuvan maailmasta ja kirjoittaa uutiset niin, ettei virheellisiä eikä vääriä mielikuvia tarpeettomasti synny. Pyydän ja toivon, että vasta olette huolellisempia. Ellen White -uutisesta syntyi kymmenille ellei sadoille tuhansille lukijoille virheellinen mielikuva, että akupunktio onkin vaarallista, koska siinä voi helposti puhjeta keuhko niin pahasti, että huippu-urheilijakin joutuu lopettamaan uransa. Näinhän asia ei ole. Sen olisi voinut tarkistaa kysymällä vaikkapa Valvirasta, montako keuhkon puhkaisua viime vuoden aikana akupunktiossa tapahtui Suomessa ja kuka ne aiheutti, parin viikonlopun lyhytkurssin käynyt terveydenhuollon ammattilainen vai kolmevuotisen perinteisen kiinalaisen lääketieteen koulutuksen saanut alan ammattilainen. Ja puhjenneesta keuhkosta eli ilmarinnasta olisi löytynyt helposti oikeaa tietoa verkosta mm. Duodecimin Terveyskirjastosta.

Yhteistyöterveisin

Ilkka Westman

Luontaishoitoalan Foorumi ry:n pj


8.9.2022

Päätoimittajan vastaus


Hei,

 

 

olette pyytänyt vastinetta STT:n 27. 8. 2022 julkaisemaan uutiseen.

 

Uutisessa on kerrottu yhdestä yksittäisestä tapauksesta, jonka uutisarvo liittyy urheilijaan ja hänen uraansa, eikä siinä ole käsitelty akupunktiota hoitomuotona tai esitetty väitteitä sen yleisestä turvallisuudesta.

 

Sananvapauslain (13. 6. 2003 /460) mukaan vastineoikeus on yksityisellä henkilöllä, jolla on perusteltu syy katsoa tulleensa loukatuksi. Teille ei siis synny vastineoikeutta kyseisestä uutisesta.

 

Lisäksi Journalistin ohjeiden (https://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/ ) mukaan hyvään tapaan kuuluu julkaista selvästi tunnistettavan henkilön tai tahon oma kannanotto, jos tästä esitetään tietoja, jotka asettavat tämän erittäin kielteiseen julkisuuteen, eikä tätä ole kuultu joko samanaikaisesti tai jälkeen päin. Uutisessa ei kuitenkaan ole esitetty tietoja Luontaishoitoalan Foorumin jäsenistä, Suomessa tehtävistä akupunktiohoidoista tai akupunktiosta hoitomuotona, joten teille ei synny myöskään oikeutta omaan kannanottoon.

 

STT:llä ei uutistoimistona ole myöskään yleisönosastoa, jossa tekstinne voitaisiin julkaista mielipidekirjoituksena. Jää asiakaslehtiemme harkintaan, haluavatko ne mahdollisesti tehdä niin.

 

 

ystävällisin terveisin,

 

Minna Holopainen

vastaava päätoimittaja

STT


6.9.2022

VASTINE lehdessänne/mediassanne 27.8.2022 julkaistuun uutiseen: Englannin maalintekijäkärjen keuhko puhkesi akupunktiossa viime kesänä -"Se oli traumaattinen kokemus"


Hyvä Päätoimittaja

Julkaisitte lehdessänne/mediassanne 27.8.2022 STT:n julkaiseman uutisen: Englannin maalintekijäkärjen keuhko puhkesi akupunktiossa viime kesänä – "Se oli traumaattinen kokemus"

Hyvään lehtimiestapaan olisi kuulunut tarkistaa, kuka Whiten hoidon teki, millainen on hoitajan koulutus ja minkä hoidon hän oikeastaan teki. Nyt uutinen mustamaalaa akupunktion arveluttavana hoitomuotona ja akupunktion tekijät taitamattomina hoitajina. Näinhän asia ei ole, koska kolmevuotisen koulutuksen saanut akupunktioterapeutti tietää mitä tekee, joten ilmarinnan vaaraa ei ole.

Whitea hoiti fysioterapeutti, joka oli saanut mahdollisesti hyvin lyhyen koulutuksen dry needlingissä, joka ei ole akupunktiota vaan triggeripisteiden käsittelyä akupunktioneuloilla kramppien ja lihasjumien laukaisemiseksi.

https://www.dryneedling.fi/dry-needling/

Sky Sportsin uutisessa puhutaan fysioterapeutista: "... to meet an elite sports physiotherapist ..."

https://www.skysports.com/football/news/11095/12682422/ellenwhite- former-england-striker-reveals-suffering-punctured-lung-was-a-big-reason-for-her-retirement

BBC:n uutisessa puhutaan ulkopuolisesta asiantuntijasta: "... an external specialist to perform ..."

https://www.bbc.com/sport/football/62692632

Kummassakaan ei käytetä sanaa "acupuncturist", joka tarkoittaa akupunktioterapeuttia.


Liitetiedostossa on julkaistavaksi tarkoitettu vastine asiasta.


Yhteistyöterveisin
Luontaishoitoalan Foorumi ry
Ilkka Westman, puheenjohtaja


Luontaishoitoalan Foorumi ry:n
Sähköpostiosoite: info(at)luontaishoitoala.fi
Verkkosivut: https://www.luontaishoitoala.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/LuontaishoitoalanFoorumi
Twitter: @LuontaisFoorumi 


Lue Luontaishoitoalan Foorumi ry:n vastine sivulta