Ravintolisät

Ravintolisiä on käyttänyt peräti 90% suomalaisista

Ravintolisien ja muiden terveystuotteiden suosio on kasvanut vuosikymmenien ajan. Tuoreesta Taloustutkimuksen Lääkäriliitolle tekemästä kyselystä keväältä 2021 paljastuu myönteinen ja yllättävä tieto. Tuore väestökyselytutkimus nimittäin osoittaa, että ravintolisiä joskus käyttäneiden määrä Suomessa on kohonnut jo peräti 90 prosenttiin 18-70 -vuotiaiden keskuudessa. [1, s. 5]

Vuonna 1988 luontaistuotteita oli kokeillut lähes 50 prosenttia suomalaisista
Suomalaisista joka viides kertoi käyttävänsä säännöllisesti luontaistuotteita vuonna 1988 tehdyn kyselyn mukaan ja lähes joka toinen on kokeillut jotain luontaistuotetta. Suomi kuului jo tuolloin Euroopan johtaviin luontaistuotteita käyttävien maiden joukkoon.

Vuonna 1999 terveystuotteiden käyttäjämäärä 60 prosenttia
Taloustutkimuksen vuonna 1999 tekemän tutkimuksen mukaan 60 % 15–74-vuotiaista on käyttänyt tai käyttää terveystuotteita. Luontaistuotealan keskusliiton vuonna 2005 tekemän arvion mukaan 30 % 15–74-vuotiaista suomalaisista käyttää luontaistuotteita jatkuvasti ja 60 % satunnaisesti.

Luontaistuotteita käytetään niiden ravitsemuksellisen merkityksen, rohdos- tai lääkkeenomaisen vaikutuksen sekä ekologisten ja eettisten syiden vuoksi. Valmisteita käytetään erityisesti flunssa-aikana, painonhallinnassa, toipilasaikana, fyysisissä ja henkisissä rasitustilanteissa sekä silloin, kun ruokailu on yksipuolista.

Vuonna 2007 terveystuotteita oli kokeillut 61 prosenttia suomalaisista
TNS Gallupin vuonna 2007 tekemän terveystuotealan kuluttajatutkimuksen mukaan 61 % suomalaisista on käyttänyt joskus luontaistuotteita. Yleisimmin terveystuotteita käytettiin täydentämään ravitsemusta (ravintolisänä) ja toiseksi yleisimmin jokin sairauden tai vaivan hoitoon. Muita tärkeitä syitä olivat yleisen terveydentilan edistäminen, väsymyksen torjunta ja mielialan kohennus.

Vuonna 2013 terveystuotteiden käyttäjämäärä 62 prosenttia
Vuonna 2013 TNS Gallupin luontaistuotealan kuluttajatutkimuksen mukaan luontais- ja terveystuotteiden käyttäjiä oli 62 % suomalaisista (käyttänyt joskus). Tärkeimmät käytön motiivit olivat käyttö ravintolisänä (76%), käyttö sairauteen tai vaivaan (65%) ja yleisen terveydentilan edistämiseen.

Vuonna 2017 noin 60 prosenttia suomalaisista käytti terveystuotteita vuoden aikana
Kantar TNS:n tekemän kyselytutkimuksen mukaan puolet kaikista 15–75-vuotiaista on käyttänyt jotain terveys-, luontaistuotteita tai ravintolisiä viimeisen kuukauden aikana ja noin 60 % vuoden aikana. Suosituimpia olivat vitamiinivalmisteet, kivennäis- ja hivenaineet, maitohappo- tai probioottivalmisteet ja kalaöljyt.

Vuonna 2021 peräti 90 prosenttia ilmoittaa käyttäneensä joskus ravintolisiä
Vuonna 2021 Taloustutkimus Oy selvitti Suomen Lääkäriliiton toimeksiannosta Suomen väestön vaihtoehtohoitojen käyttöä. Tutkimuksessa selvitettiin myös väestön ravintolisien käyttöä. Tuore tutkimus osoittaa, että ravintolisiä käytetään laajasti terveyden ylläpitämiseen tai hyvinvoinnin lisäämiseen. Peräti 90 % kyselyyn vastanneista (n=1414) kertoi, että on käyttänyt joskus ravintolisiä. Ravintolisiä käytetään sairauden hoitoon tai sairauden oireiden lievittämiseen (14%) tai terveyden ylläpitämiseen tai hyvinvoinnin parantamiseen (76%). [1, s. 5] Kyselyyn toukokuussa 2021 vastanneista 73 prosenttia kertoi, että käytti silläkin hetkellä ravintolisiä.

Lisää terveystuotteiden käyttäjätietoa tulossa
Otakantaa.fi-sivustolla (www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/653/) on parhaillaan menossa kysely, jossa selvitetään kansalaisten luontaishoitojen ja terveystuotteiden käyttöä. Tulokset julkistetaan Luontaishoitojen päivänä 23.1.2022.


Viitteet:

[1] Taloustutkimus: Kysely vaihtoehtohoidoista väestölle 2021. Suomen Lääkäriliitto. https://www.laakariliitto.fi/site/assets/files/5227/vaihtoehtohoidot_2021_tuloksia_vaesto.pdf


Viite lisätty. Alkuperäinen teksti on julkaistu Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton blogissa 19.11.2021