Tietopyyntö 30.4.2025

16.5.2025

Lisäkysymyksiä

Sähköpostilla:

To: Kangas Jenni (STM) <jenni.kangas(at)gov.fi>
Cc: Siikavirta Jaska (STM) <jaska.siikavirta(at)gov.fi>

Hei!

Kiitos vastauksesta tietopyyntöömme ja liitteestä "Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädännön uudistamisen ryhmäkokoonpano". Liitteestä kävikin hyvin ilmi seuranta- ja arviointiryhmän sekä virkamiesryhmän kokoonpano jäsenineen, kuten myös ryhmien tehtävät.

Seuranta- ja arviointiryhmän kokoonpanossa kiinnitimme huomiota siihen, että mukana ei ole yhtään jäsentä luontaishoitoalan järjestöistä. Tämän ryhmän tehtävänä on kuitenkin "tuottaa asiantuntijainformaatiota valmistelun tueksi".
Miten seuranta- ja arviointiryhmä aikoo varmistaa luontaishoitoalan (vaihtoehtohoidot) asiantuntijainformaation hankkimisen? Kenen vastuulla tehtävä on seuranta- ja arviointiryhmässä?

Mainitset vastauksessasi, että seuranta- ja arviointiryhmä antoi järjestäytymiskokouksessaan virkamiesryhmän tehtäväksi asettaa teemakohtaiset alatyöryhmät (suunnitteilla kuusi teemaryhmää). Kerrot myös, että erillistä vaihtoehtohoidot ja ei-lääketieteelliset esteettiset hoidot -työryhmää ei ole tarkoitus asettaa.
Minkä teemaryhmän tehtäviin em. hoidot kuuluvat, kuka on tämän teemaryhmän vastuuhenkilö ja ketkä ovat jäseniä? 

Teemaryhmien yhtenä tehtävänä on tiedonhankinta ja asiantuntijoiden kuuleminen. Voimme osaltamme auttaa luontaishoitoalaan liittyvän tiedon hankinnassa ja asiantuntijoiden kuulemisessa. Yhdistyksellämme on laaja tietämys luontaishoidoista, luontaishoitoalan koulutuksesta, asiakas-/potilasturvallisuudesta ja luontaishoitojen käyttäjistä. 

Olemme mielellämme mukana ammattihenkilölain uudistuksen suunnittelussa!

Yhteistyöterveisin
Kristiina Benjaminsson
hallituksen puheenjohtaja
Luontaishoitoalan Ammattilaiset ry.
 

Luontaishoitoalan Ammattilaiset ry:n
(aikaisemmin: Luontaishoitoalan Foorumi ry.)
Sähköpostiosoite: info(at)luontaishoitoala.fi
Verkkosivut: https://www.luontaishoitoala.fi/

Viestipalvelu X: @LuontaisFoorumi

9.5.2025

STM:n vastaus

Hyvä Kristiina Benjaminsson,

Kiitos tietopyynnöstänne ammattihenkilölainsäädännön uudistamisen työryhmistä ja aikataulusta.

Ministeri Juuso on 26.2.2025 asettanut ammattihenkilölainsäädännön uudistamisen ryhmäkokoonpanon, asettamispäätös liitteenä. Päätöksestä ilmenee sekä seuranta- ja arviointiryhmän että virkamiesryhmän kokoonpano jäsenineen.

Seuranta- ja arviointiryhmä antoi järjestäytymiskokouksessaan virkamiesryhmän tehtäväksi asettaa teemakohtaiset alatyöryhmät. Teemaryhmien vastuuhenkilöt ja jäsenistö tulee koostumaan virkamiesryhmään kuuluvista ministeriöiden virkamiehistä sekä mahdollisesti muista virkamiesryhmään kuulumattomista sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehistä. Teemakohtaisia ryhmiä on tämän hetkisen suunnitelman mukaisesti kuusi (6) ja jokaisella ryhmällä on tehtävänään tietyt aihealueet, jotka on pyritty jakamaan mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti teemoittain. Vaihtoehtohoitojen ja ei-lääketieteellisin perustein annettavien esteettisten hoitojen sääntelytarpeiden arviointi on yksi lukuisista käsiteltävistä aiheista. Teemaryhmät hankkivat tietoa ja kuulevat asiantuntijoita kaikkien teemaryhmissä työstettävien aiheiden osalta tarpeen mukaisesti. Erillistä vaihtoehtohoidot ja ei-lääketieteelliset esteettiset hoidot -työryhmää ei ole tarkoitus asettaa. 

Ammattihenkilölainsäädännön uudistaminen on tarkoitus toteuttaa kaksivaiheisena. Vuoden 2025 aikana ministeriössä tehdään useita yksittäisiä muutoksia ammattihenkilöitä koskevaan lainsäädäntöön. Hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä koskevaksi lainsäädännöksi on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2026.

Uudistuksessa tullaan tarkastelemaan ammattihenkilölainsäädännön viitekehyksessä myös vaihtoehtohoitoihin ja ei-lääketieteellisin perustein annettaviin esteettisiin hoitoihin liittyviä mahdollisuuksia ja tarpeita potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Tämä työ tulee todennäköisesti keskittymään lähinnä lääketieteellisin menetelmin, mutta ei-lääketieteellisin perustein annettavan hoidon sääntelytarpeisiin ammattitoiminnassa. Työn piiriin lukeutuu rajallisesti myös sellaisten ammattien arviointi, jotka eivät nykyisellään ole säänneltyjä sosiaali- ja terveydenhuollon ammatteja, mutta jotka aiemmin mainitun riskiarvion ja sisältönsä kannalta voisi olla välttämätöntä saattaa sääntelyn piiriin. Laajempi vaihtoehtoisten hoitomuotojen säädöstarpeen arviointi edellyttäisi sellaista selvitystyötä, johon julkisen talouden suunnitelma ei sisällä rahoitusta ja jota ei siten olla tällä tietoa käynnistämässä.

 

Ystävällisin terveisin

Jenni Kangas

Erityisasiantuntija

jenni.kangas(at)gov.fi

Liite: Asettamispäätös:

30.4.2025

Tietopyyntö Ammattihenkilölainsäädännön uudistamisen työryhmistä ja aikataulusta

Tietopyyntö Ammattihenkilölainsäädännön uudistamisen työryhmistä ja aikataulusta

Tiedustelemme Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistukseen (STM096:00/2023) liittyen

  • Onko Vaihtoehtohoidot ja ei-lääketieteelliset esteettiset hoidot -työryhmä tai vastaava jo perustettu, mikä on työryhmän tehtävä ja tavoite, ketä siinä on mukana ja milloin se kokoontuu?

    • "Uudistamisen tueksi on asetettu työryhmiä, jotka aloittavat toimintansa maaliskuun lopussa.  Keskeisimmät sidosryhmät osallistetaan kokonaisuudistuksen valmisteluun koko hankkeen ajan."

      28.3.2025: https://stm.fi/-/sosiaali-ja-terveydenhuollon-ammattihenkiloita-koskeva-lainsaadanto-uudistetaan-vaiheittain

    • Työryhmässä tulee mielestämme olla laaja asiantuntemus luontaishoitoalan hoitomuodoista, koulutuksesta ja toimijoista. Vain tällä tavalla varmistetaan riittävä tietopohja lainsäätämisen tueksi. Pidämme tärkeänä, että luontaishoitoalan edustajat osallistuvat työryhmätyöskentelyyn. Pelkkä asiantuntijoiden kuuleminen ei ole riittävä sellaisten ammattien arvioinnissa, jotka eivät nykyisellään ole säänneltyjä sosiaali- ja terveydenhuollon ammatteja.

    • Olemme tehneet esitykset työryhmään osallistumisesta kirjeenvaihdossamme erityisasiantuntija Jenni Kankaan kanssa 29.11.2024 ja 19.12.2024.

       

  • Onko hankkeelle asetettu seuranta-/arviointiryhmä, ketä siinä on mukana ja mikä on ryhmän tehtävä?

  • Mikä on kokonaisuudistushankkeen aikataulu?

  • Onko laajempi vaihtoehtoisten hoitomuotojen säädöstarpeen arviointi mukana Ammattihenkilölainsäädännön kokonaisuudistuksessa? Hallitusohjelmassa (2023) todetaan, että tehdään selvitys näiden hoitojen sääntelyn tarpeesta.

Luontaishoitoalan Ammattilaiset ry osallistuu mielellään Ammattihenkilölainsäädännön uudistamiseen ja lakiesityksen valmisteluun. 

Yhteistyöterveisin

Kristiina Benjaminsson
hallituksen puheenjohtaja
Luontaishoitoalan Ammattilaiset ry.


Luontaishoitoalan Ammattilaiset ry:n
(aikaisemmin: Luontaishoitoalan Foorumi ry.)
Sähköpostiosoite: info(at)luontaishoitoala.fi
Verkkosivut: https://www.luontaishoitoala.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/LuontaishoitoalanFoorumi
Viestipalvelu X: @LuontaisFoorumi

----------

Tietopyyntö lähetettiin STM:n kirjaamoon sähköpostilla: kirjaamo.stm(at)gov.fi